Debatt

Frp-tillitsbrudd igjen

Lov og orden-partiet Fremskrittspartiet er igjen rystet av økonomisk uorden.

Helge André Njåstad er stortingsrepresentant fra Hordaland Frp. FOTO: HEIKO JUNGE/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Vi strekker oss ikke lenger i vår definisjon av stortingsmann Helge André Njåstads utnytting av Stortingets regelverk. Men partiet hans er i ferd med å få et alvorlig troverdighetsproblem.

NRKs avsløringer av Njåstads blanding av oppdrag på vegne av fellesskapet og private opphold på noen av landets mest eksklusive hoteller på Larkollen, Geilo og i Bergen, er sjokkerende. Ikke fordi det er påvist lovbrudd eller brudd på Stortingets interne regler, men fordi det er avslørt en vilje til å utnytte sitt eget handlingsrom som privilegert topp-politiker.

Å ta kontakt med en lokal politiker i Østfold og be om et møte midt på sommeren, og så bli over til neste dag på ett av landets flotteste spa-hoteller ved Oslofjorden, er kanskje innenfor regelverket. Men når man tar med familien og man har tilgang på leilighet i Oslo en time unna, sås det betydelig tvil om motivasjonen for representant Njåstads oppdrag. Holdningsløsheten bryter med alt vi forventer av våre folkevalgte når det gjelder å gå foran som gode eksempler. Ikke i noen private eller offentlige bedrifter ville Njåstads atferd vært akseptabel. Ingen sjef ville godkjent overnatting etter et kort møte i Østfold på dagtid.

Njåstad-saken føyer seg inn i en rekke svært uheldige avsløringer rundt Fremskrittspartiets holdninger til å bruke andres penger, våre skattepenger. Aftenposten avslørte i høst at stortingsrepresentant Mazyar Keshvari har levert fiktive reiseregninger. Dette har han innrømmet, og han er nå siktet og under etterforskning. Samme avis kunne i november også slå fast at Fremskrittspartiet var i særklasse når det gjaldt å innvilge seg selv en skikkelig fest. Mens folk flest i offentlig sektor får i underkant av 500 kroner til «velferdstiltak», brukte Frps stortingsgruppe 26.900 kroner per person.

Fremskrittspartiet har snart ingen moralsk kapital å rutte med når det gjelder å dømme andres atferd. Og det er et åpenbart politisk problem for Siv Jensens parti at spriket mellom ord og handling vokser.