Debatt

Dagsavisens magiske mikrofonstativ

I kommentaren «Velferdsprofitørenes magiske medisin» 18. oktober virker Dagsavisens debattredaktør virkelig å ha tryllet bort alt som heter kritisk og uavhengig presse.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er behov for å minne om hvorfor og hvordan Aleris Omsorg-navnet kunne bli «heftet med skandaleoppslag» slik Dagsavisen skriver. For dette ligner mer på en potensiell Fagforbundet-skandale enn Aleris-skandale.

Fagforbundet konstruerte en anmeldelse til Økokrim det ikke var grunnlag for. De sendte ut en pressemelding om anmeldelsen og spredte anmeldelsen til avisredaksjoner. De hadde ikke sjekket av påstandene først.

Økokrim avviste anmeldelsen med bakgrunn i at verken Skatteetaten, Arbeidstilsynet eller Fylkesmannen så behov for politietterforskning eller å foreta noen tilsynsmessig oppfølging på bakgrunn av Fagforbundets informasjon. Da hadde blant annet Dagsavisen rukket å produsere skandaleoppslag i ukesvis.

Det finnes en rekke kritiske spørsmål som Dagsavisen kunne og burde stilt:

Hadde det ikke vært lurt og ryddig av Fagforbundet å kontakte offentlige myndigheter, egne medlemmer i tillitsmannsapparatet eller ledelsen hos Aleris Omsorg Norge for å undersøke om det var hold i påstandene før man anmelder? Betviler Fagforbundet kompetansen og myndigheten til offentlige etater og kontrollmekanismer, det samme offentlige apparatet de jo ser som det eneste alternativ innen velferden? Kan en fagforening benytte en slik fremgangsmåte overfor egne medlemmer og øvrige mer enn 3000 medarbeidere i en norsk, lovlig virksomhet, for å få frem politiske endringer?

Fagforbundet benyttet rettsapparatet og makten som ligger i den fjerde statsmakt til å spre sin politiske agenda, og skape en skandale knyttet til Aleris Omsorg-navnet, på et grunnlag som var falskt.

At Dagsavisen fortsetter å være mikrofonstativ for denne agendaen finner vi besynderlig og urovekkende.

Mer fra: Debatt