Debatt

Mer enn festtaler

Det står ikke på viljen. Den store utfordringen er å finne en antidoping-kode som virker.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det var et imponerende felt som satte antidoping på dagsorden på Grand hotell mandag. Der visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland gjorde det klart at hun går for ledervervet i organisasjonen og der den anerkjente tyske journalisten Hajo Seppelt kom til orde. Han er nektet visum til det pågående fotball-VM i Russland etter at han var en av hovedmennene bak avsløringene av russisk statsdoping. Men i Oslo slapp han til med noen tanker om hvordan denne kampen kan vinnes. Før den er tapt helt.

Han var ikke hovedgjesten, men å slippe ham til var et viktig signal i en kamp som er veldig global og som krysser etiske grenser. Den indiske fredsmegleren Sri Sri Ravi Shankar minnet om idrettens utgangspunkt: Leken. Og hvor den har havnet: I altfor stort alvor med store kommersielle interesser som ødeleggende kraft.

Statsminister Erna Solberg pekte på den grunnleggende utfordringen i sine åpningsord. Kan vi ikke stole på toppidretten mister den hele sin legitimitet.

Johann Olav Koss har startet enda en organisasjon, Fairsport, som skal jobbe med antidoping fra utøvernes ståsted og jobbe for at varslerne blir sikret. Det siste er svært viktig, men det som nå trengs er konkrete tiltak uten kompromisser.

Travis Tygart er evig kjent for å ha felt Lance Armstrong, og han signerte  den nye samarbeidsavtalen mellom Antidoping Norge og dens amerikanske søsterorganisasjon som Tygart representerer (USADA). Etterpå snakket han innlevende om reven og hønsegården. Skal antidopingarbeidet komme videre må den løsrive seg fra idrettes organisasjoner. Det må store endringer til. IOCs rolle må endres. At Russland får arrangere fotball-VM anser han som en skandale.

I salen var også Richard McLaren, mannen som leverte rapporten som stengte russiske utøvere ute fra de to siste OL. Hans og Tygarts arbeid ga rystelser internasjonalt. Hofstad Helleland vil bringe dette videre. Det er en stor ambisjon. Men helt nødvendig. Og statsminister Erna Solberg lovte at Hofstad Helleland ville få tid og rom til å ta WADA-rollen hvis hun blir valgt.

PS1. Therese Johaug-saken ble ikke nevnt med et ord. Det var enda godt.

PS2. Idrettspresident Tom Tvedt og utfordrer Sven Mollekleiv var også bidragsytere. Alvoret i denne saken er det ingen uenighet om.

Mer fra: Debatt