Debatt

Søgnen må gå

Den politiske tilliten er tynnslitt.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

I dag er det åpen høring om ytringskulturen Oslo-skolen. Dette er nødvendig etter kontroversene som har fulgt i kjølvannet av lektor Simon Malkenes’ uttalelser til NRK i mars. I morgen mottar Malkenes varslerprisen Stockmanns Hammer for sin innsats for å styrke åpenheten i skolen.

Læreren har også fått Fritt Ords Honnørpris for sine «gjentatte beskrivelser av en «fryktkultur» der ansatte ikke tør å ytre seg fordi de er redde for å skade skolens omdømme». Fritt Ords jury håper anerkjennelsen gjør det vanskeligere for skoleledelsen å avfeie problematikken med at dette er noe man «ikke kjenner seg igjen i».

Men det er akkurat slik direktøren for Utdanningsetaten i Oslo kommune, Astrid Søgnen, har møtt Malkenes sin kritikk. I et intervju med Dagsavisen onsdag gjentok hun at hun ikke var villig til å ta selvkritikk for situasjonen i Oslo-skolen. Hun har vært øverste administrative leder for gigantetaten siden 2000. Likevel kan hun ikke se at hun har gjort noe galt. Selv om det har fått lov å utvikle seg en åpenbar ukultur på hennes lange vakt.

Søgnen gjemmer seg bak sitt eget system. Til Dagsavisen sa hun at hun fant det rart at misnøyen ikke er fanget opp i de mange kontrolleddene som er i skolehierarkiet. «Omtrent ikke hatt en eneste sak som dreier seg om ytringsklima», sa hun. Søgnen skylder på for dårlig kommunikasjon og et system som har sviktet, men insisterte på at hun ikke har visst. Det står ikke til troende. Vi opplever at problemet er at det ikke har vært vilje til å lytte.

Klassekampen hadde fredag oppslag om at Søgnen og etatsledelsen hadde fått klare tilbakemeldinger i fjor fra en lærer som har sluttet, om fryktkultur i skolen. Likevel er altså problematikken ny og overraskende på Søgnen.

Hun vil være til stede under dagens høring i Oslo rådhus. Hun leder 15.000 ansatte og 90.000 elever. Det er helt grunnleggende avgjørende at lærere og ansatte, foreldre og elever har tillit til henne. Men svarene hennes er ikke egnet til å skape trygghet. Det er stor uro i Oslo-skolen, og skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) har vært tydelig på sine forventninger. Den politiske tilliten er tynnslitt. Ansvaret ligger hos Astrid Søgnen, og vi tror ikke kulturen i Oslo-skolen vil kunne friskmeldes med den foresatte og den viktigste kulturbyggeren gjennom to tiår fortsatt ved roret.

Mer fra: Debatt