Debatt

Bedre før VAR

Videodømming hører ikke hjemme i fotballen

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Videodømming i fotballen er slettes ingen god idé. Eller det kan hende det er en god idé, men enn så lenge har mange dommere klønet det til med dette VAR-systemet (Video assistant referee). Og da kan det heller være, tenker jeg.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

I England har klubbene stemt ned et forslag om å innføre videodømming i Premier League, det såkalt VAR-systemet. Det var de store klubbene som stemte nei, ryktes det.

At noen stemte nei er kanskje ikke så rart når vi hører om den ene pussige historien etter den andre hvor videodømming egentlig bare er i veien.

Som da Mainz slo Freiburg 2–0 nylig. Det er ikke kampen som sådan folk snakker om. Å, nei da. Rett før pause sendte Daniel Brosinski i vei et skudd som traff Freiburgs Marc-Oliver Kempf i armen.

Dommer Guido Winkmann vinket spillet videre. Så ble det pause. En liten stund. VAR-systemet hadde sett noe. Ballen traff armen. Det ble blåst straffe og spillerne måtte ut på plenen, i pausen, for å ta et straffespark.

Dette ødelegger alt jeg lærte om å spille til dommeren blåser. Nå må vi jo spille enda litt til.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Eller da Liverpool tapte for 2–3 West Bromwich i vinter. Selv med seks mann i offside måtte det videohjelp til. Da er det hele på ville veier. Fotball er følelser og spontane reaksjoner. Fotball er innsats og tæl. Det er engasjement, tårer og jubel. Mye av dette forsvinner rett og slett om spillerne ikke lenger vet om de skal juble eller ei. Er ballen inne? Er ballen ute? Er det offside? Vet ikke, vi får vente og se. Men vi jublet jo da ballen gikk i mål. Skal vi juble en gang til?

Fotballen er og blir et samtaleemne og i alle tilfeller langt fra noen eksakt vitenskap. Til det er variablene for mange. Når en dommer ser noe ureglementert, så blir det avblåst. Om en dommer må ty til et videoopptak, tar det ikke bare veldig lang tid, men dommeren må jo tolke dette bildet like mye som situasjonen ute på banen. Folk krangler jo fortsatt om Real Madrid skulle ha straffe mot Juventus på overtid eller ei.

Les også: Å hvile spillere

Nei, kutt ut videodømming på alt bortsett fra i vurderinger om ballen er inne eller ei og voldelige episoder. Hvis ikke er det i grunn like greit å si det som i tweeten Gary Lineker, ja den gamle spissen fra Tottenham (eller Leicester da) du vet, retvitret. «Siste: VAR annullerer Maradonas første scoring mot England for en hands som ble oversett. Reisen er ordnet for lagene så de kan dra til Mexico, hvor England får starte med ballen ved egen 16-meter og spille de siste 39 minuttene».

Les også: Hvorfor bruker ikke keeperen skyggelue?

Mer fra: Debatt