Debatt

Nå er det faen meg nok

Det dere utsetter Sumaya Jirde Ali for er ikke kulturkritikk. Det er rasisme og sexisme.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«Nei, jeg vetta faen, jeg. Jeg syns det var på tide at vi ungdommen ytra seg. Jeg syns det var på tide å si «fuck off», det er ikke dere som får lov til å bestemme dagsorden. Nå gidder jeg ikke være diplomatisk mer.»

Dette var et fiktivt intervju med meg selv om hvorfor jeg skriver dette. Skriver hva, spør du. Nei, noe så jævla enkelt som at dere burde til helvete se å la Sumaya være i fred. Altfor lenge har dere fått ture på med sinnssyke hersketeknikker som at ho er «ung og dum», at ho er et «offer for en PK-elite», ho er «ei marionette for 70-talls-aktivister», eller dårlig skjult rasisme. Gud, pokker jeg er lei.

Dere får ikke lov til ødelegge mer. Dere skal faen ikke få lov til å slippe unna. Derfor skriver jeg nå. Bygda mi har lært meg at det skjer lite om du ikke gidder å gjøre det sjøl. Da får vi sparke det fotballskoa fra den tidens Kragerø Jenter16 holder. Ja, visst pokker er jeg klar over at dette kommer til å øke trafikken i meldingsinnboksen min med mindre kreativt ræl fra ekkokammeret til Resett, Document (for øvrig det mest misvisende og teite navnet jeg har hørt på en blogg noen sinne) og nå også Nettavisen. Lol, det er ingenting sammenlignet med den sinnssykt nedrige stormen Sumaya har måtte stå i gang etter gang etter gang etter gang.

Sånn på siden av denne ranten er jo en funfact at en av de fyrene som finansierer all oppgulpen, Øystein Stray Spetalen, er god for mange tusen millioner og har handla aksjer siden 9.klasse, da de fleste av vårs andre hadde henda fulle av en deltidsjobb for å tjene lommepenger. Folk flest meg i ræva.

Tilbake til poenget – la meg sable dette ned en gang for alle.

Sumaya er ei hjemmelekse i ryggrad og mot. Jeg skulle ønske halvparten av oss unge hadde hatt pupper nok til å orke å ytre oss så nådeløst som ho gjør. Psh, vi er ikke alltid enige, men ingen er alltid enige.

Det bringer meg for så vidt over til et annet poeng. Jeg ler godt av hvordan dere gang etter gang prøver å latterliggjøre «aktivistkjerringer» av alle kjønn. Aktivistkjerringene er heldigvis fortsatt i live. Det er de som ikke ennå har blitt bitt av en slags krampaktig, surmaga bitterhet på sine gamle dager. De som fortsatt ser folk for folk, ressurser for ressurser og damer som orker å preike høyt som dritfett. Aktivistkjerringene har heller ikke alltid rett, men de gir oss plass og setter pris på hva vi har å si. De har nemlig innsikt nok til å skjønne at akkurat som da du var ung hadde du poenger å komme med, og det har vi også. Jeg har blitt 25 og er på vei te å bli voksen sjøl. Jeg håper inderlig at de yngre korrigerer meg om jeg er på vei te å bli en surmaga dust.

Apropos surmaga duster er den siste tidens sure oppgulp fra Resett-gjengen noe jeg ville gått til legen med. Fordelen for alle vårs andre er jo at det blir ekstremt tydelig hva slags rasistisk møl dere jager hverandre opp med på bakrommet. «Det er ikke rasisme, for jeg sa ingenting om «rase» eller hudfarge», snufser dere. Gud, gi meg styrke. Det finnes lite jeg er mer interessert i enn en pseudo-«intellektuell» runde om hva såkalt rase er. Du angrep et menneske på bakgrunn av opphavet til personen. Det er rasisme, din kødd. Du påstår at det ho sier er ugyldig fordi ho er en «ung, dum jente». Det er sexisme, din kødd. Altså, vet du hva? Om du vrir deg unna og prøver å kalle det «kulturkritikk» eller hva faen kommer jeg fortsatt til å si høyt: det du driver med er uakseptabelt, det er rasisme og sexisme.

Sumaya og andre unge, kvinnelige debattanter står langt fra aleina. Vi er mange som er lei. Vi er mange som ikke gidder dere mer. Oppfør dere som folk, så skal vi lytte. Før den tid kommer vi til å fortsette å reagere med samme mynt.

Så bring it on, kommentarfelt. Unge damer som preiker høyt er ikke ofre, vi er deres verste mareritt. Eller aller helst, vennligst og ærbødigst – fuck off fra oss alle.

….å ja, banna jeg? Anmeld meg til Språkrådet, sucker. Eller prøv noe litt vanskeligere: Angrip substansen i argumentene mine. Dét er debatt.

Mer fra: Debatt