Debatt
Ofres ammingen på likestillingens alter?
Er det slik at politikerne som nå jobber for å øke pappapermisjonen fra 10 til 15 uker, ikke har fått med seg Helsedirektoratets anbefaling om at barn bør ammes hele det første året?

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.
Ifølge Helsedirektoratet er det helsefordeler, både for barnet og for mor, som er grunnen til at man så sterkt anbefaler amming.
Det er et gode for alle familiemedlemmer, inkludert mor, at fedre tar del i omsorgen og arbeidet med barna. Selv om fedrekvoten er et viktig og effektivt middel for å involvere far, er det et biologisk faktum at det kun er mor som kan amme.
Skal man opprettholde melkeproduksjonen, vil det for mange kvinner være nødvendig å amme/pumpe i løpet av en normal arbeidsdag. Det å være i arbeid mens man ammer, vil derfor vanskeliggjøre ammingen for de fleste. Regelverket for fri til amming gir riktignok rett til noe redusert arbeidstid, men løser ikke de praktiske problemene. Dersom man skal amme eller pumpe i arbeidstiden, har ikke alle arbeidsplasser rom som egner seg for amming eller pumping (mange må ty til toalettet for slikt!). Dessuten har ikke alle kvinner arbeid som man enkelt kan bryte opp fra, enten for å pumpe eller for å amme. Mange har lang reisevei slik at det er vanskelig for far å bringe barnet til mor for amming i arbeidstiden. Av disse årsakene erfarer mange ammende at det rett og slett er svært upraktisk å amme mens man jobber, og en del avslutter derfor ammingen tidligere enn Helsedirektoratet anbefaler.
Dersom valgfri kvote nå reduseres, vil mange av barna være 5 uker yngre enn det de er i dag når pappa overtar på hjemmebane. Det er risiko for at ammingen avsluttes tilsvarende tidligere. Kvinner som har god økonomi, og som ønsker å fortsette ammingen, kan selvfølgelig ta ulønnet permisjon en periode før pappaen får sine 15 uker. Dette er imidlertid ikke et alternativ for kvinner som har det trangt økonomisk. Dermed risikerer man at barn og mødre fra økonomisk vanskeligstilte familier mister et gode som er både miljøvennlig, billig og kanskje til og med helsebringende – i likestillingens navn. Man kan ikke både anbefale at barn skal ammes lenge og redusere mors tid med barnet. Man må faktisk velge.