Debatt

Bratten som ødela debatten

Når Bratten legger seg på en såpass spissformulert linje, spenner hun bein på diskusjonen.

Spekter-leder Anne-Kari Bratten. FOTO: SOFIE PRESTEGÅRD
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

«De vil heller gå og shoppe på CC Vest». Sitatet fra Spekters leder, Anne-Kari Bratten slo ned som en bombe, etter at Bratten ble intervjuet i Dagens Næringsliv om kvinner som jobber deltid. Spekter har i stor grad medlemmer fra samferdsel, kultur og helse. Spissformuleringen provoserte kvinner i helsesektoren, der ufrivillig deltid er et stort problem.

Bratten skal ha honnør for å reise en viktig debatt. Hun har ikke siktet til ufrivillig deltid, selv om det er blitt trukket inn i reaksjonene mot henne. Tallgrunnlaget hun bruker er sjekket av Faktisk.no, og det skal stemme at barnløse kvinner og kvinner med barn over 16 år jobber mer deltid enn kvinner som har yngre barn. Andelen deltidsansatte er høyest blant de yngste og de eldste. Det er altså ikke pressede småbarnsmødre, eller sykepleiere som ikke får heltidsstillinger, Bratten går til angrep på.

Det er et problem både for den enkelte kvinne og for samfunnet dersom vi ser en tendens til at kvinner velger deltidsarbeid fordi de vil ha mer fritid. Kvinnene taper pensjonspoeng, og samfunnet mister arbeidskraft. Det bør debatteres. Men når Bratten legger seg på en såpass spissformulert linje, spenner hun bein på diskusjonen.

Vi vet ikke at shopping er prioriteringen til de som velger deltid. Når Bratten sikter mot kjøpesenteret CC Vest er det tydelig at hun vil si noe om kvinner som lever i velstand, og ikke føler de trenger å jobbe. Bratten bruker seg selv som et eksempel på hva en kvinne kan få til. «For min egen del har jeg heller ikke trent eller vært på jenteturer i europeiske storbyer», sier hun. Som om en kvinnes prioritering av egentid skal være noe umoralsk. Budskapet kan leses som at kvinner må nedprioritere seg selv for å kunne balansere full jobb og familieliv. Det er destruktivt, og hun skaper med slike uttalelser mer distanse til kvinnene man ønsker å få på banen i debatten om hvordan flere skal kunne delta mer i arbeidslivet.

Heltid/deltid-debatten er viktig, og et minefelt. Unyanserte uttalelser som Brattens tilfører lite positivt.

Mer fra: Debatt