Debatt

Ingen applaus

La oss nøye oss med å etterlyse litt mer borgerlig dannelse fra landets øverste politiske leder.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Søndag ble Nobels fredspris delt ut til organisasjonen ICAN, som jobber for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. De fortjener fullt ut den anerkjennelsen og støtten en nobelpris innebærer. Prisseremonien viste med all tydelighet hvor avgjørende det er at de lykkes med å fjerne disse uhyggelige våpnene en gang for alle. Det er et hårete mål, men når det kommer til så alvorlige temaer som menneskehetens overlevelse – for det er det denne saken dreier seg om i ytterste konsekvens – kan man aldri sette ambisjonene for høyt.

Hva gjør så Norges statsminister i denne situasjonen? Hun velger å bruke seremonien til å demonstrere avstand til fredsprisvinneren. Det er fristende å kalle det barnslig, men barn pleier stort sett å oppføre seg i sosiale lag. La oss nøye oss med å etterlyse litt mer borgerlig dannelse fra landets øverste politiske leder.

Les også: Solberg: – Norge kan ikke være med på et atomvåpenforbud

Ved to anledninger under ICAN-leder Beatrice Fihns tale valgte Norges øverste politiske leder å la være å klappe. Da Fihn sa at «menn, ikke kvinner, lagde atomvåpen for å kontrollere andre. I stedet blir vi kontrollert av dem», ble statsministeren sittende med hendene demonstrativt i fanget mens hun smilte påtatt overbærende. Det var ille. Det var flaut. Men enda verre ble det da Fihns sterke, moralske imperativ om at landene som tror de er beskyttet av kjernefysiske våpen vil være medskyldige i ødeleggelser som skjer i deres navn. Dette budskapet går rett i kjernen på hva denne saken dreier seg om. Mens resten av salen klappet, fanget NRKs kameraer inn en statsminister som satt og flirte på en måte som nærmet seg hånlig. Fortsatt med hendene i fanget.

Solberg har bekreftet at hun bevisst unnlot å klappe. Hun gir seg selv følgende skussmål: «Jeg synes det er en ærlig og redelig oppførsel». Det er noe som heter normal høflighet. Vi forventer at landets statsminister er i stand til å opptre med et minimum av folkeskikk på den internasjonale scenen. Å demonstrere på denne måten, med et slikt kroppsspråk og en sånn oppførsel, er ikke en statsminister verdig.

Mer fra: Debatt