Debatt

Samfunnsskadelige melkemyter

Det er for lengst anerkjent at mennesker ikke har behov for protein fra dyreriket, og at et balansert kosthold uten mat fra dyr kan gi nok næring og passer for alle.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Helsedirektoratet skriver også at barn som får vegankost vokser normalt. Til tross for det sprer Ida Berg Hauge, direktør i meieriindustriens PR-selskap melk.no, gamle proteinmyter ved å påstå at havremelk ikke kan «erstatte melk ernæringsmessig, da den ikke er en god kilde til proteiner av høy kvalitet».

Nordmenn spiser allerede for mye protein. Ifølge kostholdsundersøkelsen Norkost 3 spiser norske menn dobbelt så mye protein som de behøver, noe som heller er en helseulempe enn fordel.

Havre inneholder dessuten alle nødvendige proteinene og aminosyrene. Et halvt kilo havre alene, eller ti middels store porsjoner havregrøt, vil dekke hele dagsbehovet for protein inkludert alle de nødvendige aminosyrene, og gir mindre enn 2.000 kilokalorier. Kumelkprodukter er også den største kilden til mettet fett i kosten, fettypen som staten ønsker at nordmenn spiser mindre av. Det at kumelk er hovedkilden til jod i Norge, er statens forsømmelse, som enkelt og raskt kan løses bare hvis matindustrien og byråkratene vil.

Det er synd at Berg Hauge kaller havremelk for «prosessert» og for «utvannet havremel». Å lage fullkornsmel reduserer ikke havrens helse- eller næringsverdi. Kuer melkes heller ikke rett inn i melkekartonger, og kumelk gjennomgår blant annet prosesser som homogenisering og pasteurisering.

Med havremelk istedenfor kumelk får man altså ikke bare nok næring, men også fordeler for helsen, miljøet og bærekraftig matproduksjon. Matmyter fra meieriindustrien skaper angst for å ikke få i seg nok næring, og hindrer oss fra å løse dagens helse- og miljøutfordringer. Dessverre er det nettopp staten som pålegger norske bønder å drive PR-organet melk.no. Heldigvis vil både Høyre- og Frp-regjeringen, Venstre og MDG avvikle ordningen. Vil venstresiden følge etter, blir det et stort skritt mot bedre folkehelse, selvforsyning og lavere CO2-utslipp.

Mer fra: Debatt