Debatt

Knivene kvesses

Mens valgkampen for fire år siden var et langt gjesp, har årets kamp allerede vekket velgerne.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Det er den siste måneden – altså fra nå og fram til 11. september – som vil avgjøre utfallet av valget. Omtrent halvparten av velgerne bestemmer seg for parti i løpet av valgkampen. For fire år siden hadde flertallet av velgerne på dette tidspunkt bestemt seg for å skifte ut Jens Stoltenberg og hans rødgrønne regjering med en borgerlig regjering ledet av Erna Solberg. Denne gangen er det mye mer åpent. På målingene er det fortsatt flertall for regjeringsskifte. Men flertallet henger i en tynn tråd.

De neste ukene blir spennende og intense med harde politiske utfall.

Det hardnet til denne uka med den første statsministerduellen mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre på et frokostmøte i Civita. Hun var som før. Solid og trygg, med sin trang til å snakke for lenge. Jonas var «ny». Han var kjappere i replikken, frekkere og dristigere enn det vi har sett og hørt ham tidligere. «Tåkefyrsten» har tatt langtidsferie.

Ukas heftigste høydepunkt var likevel sammenstøtet mellom KrF-leder Knut Arild Hareide og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Deres verbale sammenstøt i NRKs Politisk kvarter må ha fått mange lyttere til å sette morgenkaffen i halsen. Fra før vet vi at Hareide ikke er redd for å ta et oppgjør med Frp når det trengs. Hans angrep på Frp-nestleder Per Sandberg før kommunevalget er gått over i historien som noe av det sprekeste som har skjedd på direkten i et radiostudio. Det at han tok en reprise med Sylvi Listhaug i studio, viser at Hareide kan vise muskler når det gjelder. Det er med Hareide som med Støre. Det kler dem at silkehanskene byttes med boksehansker når de går i ringen med politiske hovedmotstandere.

Det var en av valgkampens mer marginale saker, den merkelige verdidebatten, som var utgangspunktet for sammenstøtet mellom Listhaug og Hareide. Listhaug er en personlig kristen som ikke setter sitt lys under en skjeppe. I debatten beskyldte hun Hareide for bare å snakke, men aldri handle, i motsetning til Listhaug som ikke «snakker folk etter munnen». Hareide beskyldte på sin side Listhaug for å lyve om KrFs bistandspolitikk.

Statsråden skrøt av sitt møte med en utenlandsk imam der hun gikk i strupen på ham med spørsmål om imamen støtter steining som straff. Etter debatten fyrte hun av et verbalt skudd mot Hareide: «Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen». Statsministeren reagerte. Hun gikk straks ut med en klar refs av statsråden. «Det ble sagt ting som ikke hører hjemme i en norsk valgkamp og som ikke tilhører den typen retorikk som vi bør ha i forhold til hverandre».

Kort tid etter kom meldingen om at KrF ikke vil delta på felles valgarrangementer med de andre borgerlige partiene. Det borgerlige firepartisamarbeidet har brutt sammen.

For at Solberg skal kunne sitte trygt som statsminister etter en borgerlig valgseier, må hun velge mellom Listhaug og Hareide. Hun får ikke både ild og vann.

Det hevdes at Sylvi Listhaug er bra for Frps oppslutning. Hun er hele tida i nyhetsbildet med provoserende utspill og kontroversielle forslag. Det kan hende hun nå overspiller. Siv Jensen brakte Frp inn i regjeringen etter lang tids jobbing med å gjøre partiet stuerent for borgerlige velgere. Listhaug river ned det Jensen bygde opp. Hvis Frp går på en valgsmell, kan en årsak være Listhaugs utfordrende stil og grove retorikk.

Hareide kan ta Listhaugs forsøk på å stjele hans velgere med ro. KrFs velgere på Vest- og Sørlandet vil ikke hoppe i hopetall på Frps nye kristne profil. Søndagsåpne butikker, øl i parken og vin i butikken er blant de sakene som vil skremme KrFs velgere fra å stemme på Frp.

Mer fra: Debatt