Debatt

Gjør ikke jobben

Landets regjering har sviktet i jobben med å styrke beredskapen og sikkerheten for befolkningen.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Onsdag tok lederen av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité Martin Kolberg (Ap) et oppgjør med regjeringens beredskapsarbeid. Kolberg viste til at regjeringen ikke følger opp 22. juli-kommisjonen slik Stortinget forutsatte. Regjeringen har hemmeligholdt Riksrevisjonens krasse kritikk av arbeidet med å sikre viktige bygninger og infrastruktur.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap må kutte flere årsverk på grunn av mangel på penger.

Politidirektoratet har strittet imot Stortingets vedtak om å samlokalisere nødsentralene for brann, politi og helse. Ifølge Kolberg bryter regjeringens mangelfulle arbeid med beredskapen fullstendig med statsministerens løfte om å vise gjennomføringskraft.

I går fulgte tidligere general Robert Mood opp kritikken i et intervju med Klassekampen. Han filleristet justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) som dagen etter terrorangrepet i Manchester, sa til NRK at Norge aldri har hatt bedre beredskap. Mood kalte uttalelsen for valgflesk. «Alle du snakker med i Beredskaps-Norge ville kunne fortelle en helt annen historie.» Leder i Norges Politilederlag, Geir Krogh, er enig med Mood. Det er ikke grunnlag for å si at beredskapen aldri har vært bedre, sier han til Klassekampen.

Statsministeren har i åpen høring i Stortinget innrømmet at hun ikke visste hvor dårlig det sto til før Riksrevisjonen gjorde henne oppmerksom på det. Forsvarsministeren har hemmeligstemplet Riksrevisjonens rapport i et forsøk på å kvele en offentlig debatt om mangelfullt beredskapsarbeid. Vi har en justisminister som enten ikke vet hva som skjer, eller som bevisst fører folket bak lyset. Landets regjering har sviktet i jobben med å styrke beredskapen og sikkerheten for befolkningen. Det bør få konsekvenser ved valget.

Landets regjering har sviktet i jobben med å styrke beredskapen og sikkerheten for befolkningen.

Mer fra: Debatt