I 2015 vedtok verden de nye bærekraftsmålene som forplikter oss til å blant annet stanse hiv-pandemien innen 2030. Skal vi klare det, er det helt avgjørende både å bedre tilgangen på medisiner og sørge for at hiv-vaksinen ser dagens lys.
Dette opplevde noen av oss da vi besøkte International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) sitt forskningsarbeid ved Victoriasjøen i Uganda. IAVI er en av aktørene som driver forskning på hiv-vaksine uten å ta profitt og samarbeider med nasjonale forskningsinstitutt, sivilsamfunn, myndigheter og lokalsamfunn. I fiskerlandsbyene ved Victoriasjøen er 20-60% av befolkningen hiv-smittet. Uten å kunne svømme og med kraftige vinder er fiskerne ikke sikker på om de kommer hjem igjen til morgengry. På de isolerte øyene i Victoriasjøen er det få muligheter for utdanning eller arbeid. Salg av fisk, alkohol og sex er eneste inntektskilde for mange kvinner. Uten regelmessig tilgang til helsetjenester er det ekstra vanskelig å trygge egen og andres helse. En kombinasjon av økonomiske, sosiale og strukturelle faktorer sprer viruset i dette området av Uganda.
Internasjonalt jobbes det hardt for å utvikle en hiv-vaksine og vi ser nå gryende resultat. Forskning ledet av forskere fra Afrika og Asia har oppdaget antistoff som ser ut til å kunne blokkere hiv. For at dette arbeidet skal lykkes og resultere i en vaksine, er vi avhengig av et sterkt globalt forskningssamarbeid, tilstrekkelig finansiering, politisk vilje og tett samarbeid med lokalsamfunn.
En hiv-vaksine vil ikke bare være revolusjonerende for de landene som rammes hardest av hiv-pandemien, den vil komme alle til gode. Også oss i Norge.