Debatt

Eiendomsskatten rammer også folk flest

Høyre styrte Oslo i 18 år uten boligskatt, og det skal vi gjøre igjen. Det er allerede dyrt nok å bo i Oslo.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Tenk deg at du er i 30- eller 40-årene med et par barn. Dere bor i et alminnelig rekkehus på Abildsø, Korsvoll eller Røa, som dere kjøpte ved hjelp av boliglån for noen år siden. Dere betaler inntektsskatt, kommunale avgifter, bompenger og veiavgift for bilen, dere betaler månedlig for barnehage og aktivitetsskole, og i tillegg betaler dere moms på alle varer dere kjøper. Kontoen går omtrent i null hver måned, men dere har tross alt en helt grei økonomi. Dere er en helt gjennomsnittlig småbarnsfamilie i Oslo.

Men én ting er nytt: I tillegg til alle skattene og avgiftene dere allerede betaler, krever kommunen nå skatt på boligen dere bor i. I fjor ble det ikke altfor ille. Det 127 kvm store rekkehuset hadde en 2014-verdi på 6,2 millioner kroner, som betyr at dere med 2 promille i skatt, minus fratrekk på 20% og bunnfradrag på 4 millioner, fikk en skatteregning på 1.920 kroner i 2016. Det gikk fint, det kunne dere ta fra bufferen på regningskontoen.

I år er skatten høyere. Det virker ikke slik umiddelbart, siden kommunen nå deler beløpet i fire og slår det sammen med kvartalsregningene for kommunale avgifter. Men totalt vil denne familien i 2017 få en skatteregning på 4.320 kroner. Skattesatsen har økt til 3 promille, og 2015-verdien av boligen er lagt til grunn. Det er mye penger. Men det skal gå på et vis, det utgjør jo tross alt «bare» månedsbetalingen for to søsken i barnehagen.

Neste år, når 2016-verdien av boligen blir lagt til grunn, blir skatten 5.760 kroner. I 2019, når prisveksten i Oslo fra 2016 til 2017 blir tatt med, blir regningen for denne familien hele 10.080 kroner.

Dette scenariet illustrerer situasjonen for tusenvis av familier som må betale skatt på boligen sin nå som Ap, SV og MDG styrer byen. For byrådet virker kanskje ikke 10.000 kroner så mye å betale for en barnefamilie. For familien det gjelder, kan det avgjøre om det blir sommerferie i år, eller om barna kan få julegavene de ønsker seg.

Høyre styrte Oslo i 18 år uten boligskatt, og det skal vi gjøre igjen. Det er allerede dyrt nok å bo i Oslo. Likevel innfører Ap, SV og MDG en unødvendig og usosial skatt som gjør hverdagen dyrere for folk flest.

Mer fra: Debatt