Debatt

Nødvendig vaktbikkje

Høyresiden i næringslivet må ikke få skremme bikkja til taushet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund og sjefen i Finans Norge, Idar Kreutzer, gikk i Dagens Næringsliv lørdag voldsomt til angrep på lederen for Stortingets kontrollkomité Martin Kolberg for komiteens behandling av Telenor/Vimpelcom-saken. De mener at Kolbergs opptreden mot Telenor kan svekke fellesskapets verdier og undergrave det statlige eierskapet.

Det er noe av det verste tøvet vi har hørt fra konservativt næringslivshold på veldig lenge. Kontrollkomiteen har gjort et utmerket jobb med å grave fram sannheten om den tidligere Telenor-ledelsens elendige håndtering av Vimpelcom-skandalen og forsøket på å føre statsråden og Stortinget bak lyset ved ikke å fortelle hva de visste.

Det som undergraver tilliten til det statlige eierskapet er at statsdrevene lokomotiver i næringslivet sporer av på grunn av korrupsjon, og ikke fordi landets øverste folkevalgte myndighet forsøker å få dem tilbake på skinnene.

Det er Stortingets jobb å se til at statsråden utøver det statlige eierskapet i tråd med de økonomiske og etiske målene Stortinget har bestemt for det statlige eierskapet. Et tilbakelent og slapt statlig eierskap de siste årene har ført til at lista over skandaliserte selskaper med stor statlig eierandel, er blitt lang som et vondt år. Vi nevner i fleng: Kongsberg Gruppen, Hydro, Statoil, Yara, DNB og sist, men ikke minst, Telenor og Vimpelcom-korrupsjonen. Når statsrådene som skal passe på sover, må Stortingets vakbikkje – kontrollkomiteen – vekke dem. Høyresiden i næringslivet må ikke få skremme bikkja til taushet.

Næringslivstopper, politikere og andre samfunnstopper som ikke tåler å få skarpe spørsmål i høringene når de forsøker å vri seg unna, er ikke kvalifisert til en toppjobb. Hvis en statsbedrift får sitt omdømme ødelagt etter en høring i komiteen, er det fordi den har noe tvilsomt å skjule for statsråden og for Stortinget.