Debatt

Realityprogram med mening

NRK har med serien «Jeg mot meg» vist at det nytter.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

All ære til ungdom som tør å være åpne og som raust deler av virkelighetens angst, depresjon og tvang. 15 til 20 prosent av alle barn og unge i Norge sliter med psykiske problemer som påvirker dem negativt hver dag. Livskvaliteten påvirkes, og utfordringene med å mestre livet vises usminket frem i et program som minner oss om at vi selv er vår strengeste dommer.

Det vi skaper kan vi også gjøre noe med

De største forventningene stiller vi til oss selv. Det skapes store fallhøyder. Gjennom mot og åpenhet viser ungdom at det er de selv som stiller de strengeste kravene. De sier de blir utslitte, samtidig vises det gjennom ærlige innslag at det finnes muligheter. Ved å dele så gir det håp til andre og det reduserer i perioder det indre presset.

Ungdommene i gruppa forteller at de ikke føler seg så alene med problemene, de møter andre som sliter, og det hele ledes av en stødig og avvæpnende psykolog. I programmet der ungdommen også har filmet seg selv over tid, vises den til tider brutale virkeligheten der angst og prestasjonsjaget hemmer og begrenser. Angst for angsten vises gjennom åpne fortellinger der ungdom byr på seg selv. Målene er ulike, men de har alle en drøm om et bedre liv. Samtidig gis det både fornemmelse og visshet om muligheter. Vi seere sitter tilbake med et inderlig ønske om det samme, mange ungdommer og voksne kjenner seg igjen. Utover kvelden chattes det – «det å si jeg har det ikke bra er vanskelig, den masken er vanskelig å ta av, det fører til mer angst og ubehag».

Livet er et samarbeid

Takk til NRK som setter ungdom og psykisk helse på programmet og viser oss alle, barn, ungdom, voksne og pårørende at livet er et samarbeid som krever åpenhet. Ungdommene viser at det å leve aldri er en rett linje, samtidig finnes håp om bedring. Vi i Rådet for psykisk helse ønsker oss et rausere samfunn der masken skal være enklere å ta av, og vi heier på alle som bidrar til mindre stigmatisering. Endelig et realityprogram med mening.

Mer fra: Debatt