Debatt

Statsråden provoserer

Sylvi Listhaug og Frp mister grepet.

RASER: Innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug mener kirken ikke er for alle, men en aktør for venstresiden.FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

14,3. 14,6. Det var oppslutningen om Frp denne uka på målingene i TV 2 og Vårt Land. Mange håper, og noen få frykter, at Frp er på vei ned fra de sterke tallene på meningsmålingene før jul. Snittet av målingene i desember var 17,5 prosent for Frp. Høyeste tall var 19,2. Siv Jensen pustet da Erna Solberg i nakken. Nå stanger Frp hodet i taket.

Det var nemlig flyktningstrømmen over Storskog som drev velgere over til Frp. Nå som russerne har tettet hullet i jernteppet i nord, kommer det ikke flere den veien. Regjeringens hodepine er hvordan man skal få sendt asylsøkerne hurtig ut igjen.

Russernes «njet» til ta flere enn noen få hundre asylsøkere tilbake, står i skrikende kontrast til det innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har gitt folk og Stortinget inntrykk av. Det skulle jo være så enkelt å få dem ut alle sammen. Ble det påstått.

I ukene som kommer vil debatten i stor grad dreie seg om integrasjonsdelen i Stortingets asylforlik. Den debatten risikerer Listhaug og hennes folk å tape. Frp har en tøff asylpolitikk, men ingen integrasjonspolitikk å snakke høyt om. Det er naturlig. Et parti som ikke vil ha asylsøkere inn i landet, trenger ikke en politikk for å få dem godt integrert.

Jeg tror at Sylvi Listhaugs stil og provoserende form vil skremme borgerlige velgere bort fra Frp, opp på gjerdet, over til Høyre og andre partier. Utskjelling og skremsler fra en statsråd er ikke norske velgere vant med. De fleste reagerer med avsky på den slags.

«Godhetstyranni» kalte Listhaug det da nordmenn sto opp for å hjelpe flyktninger i dyp nød. Flyktningene kunne ikke forvente å bli båret inn i landet på «gullstol», sa hun. Etter at tre asylsøkere fra Syria hadde tatt tilflukt i kirken i Kirkenes, rykket hun ut og ville forby den århundrelange tradisjonen med kirkeasyl. Listhaug beskyldte også kirken for å være «sosialistisk».

Jeg trodde Sylvi Listhaug hadde nådd bunnen i usaklighet. Denne uka har hun lett og funnet en dypere bunn. I VG kom hun i går med et nytt voldsomt angrep på kirken. «Kirken er ikke for alle, men en aktør for venstresiden», påstår hun. Listhaug var rasende fordi biskopen i Møre Ingeborg Midttømme har sendt et kritisk høringssvar til Listhaugs tilstramningspakke.

Statsråden går ikke bare til angrep på kirkens og biskopens mening om asylpolitikken. Listhaug angriper retten til en fri, demokratisk meningsytring. Det er solid tradisjon for at kirken engasjerer seg i viktige samfunnsspørsmål. Det kan gjelde spørsmål om krig og fred, den globale klimatrusselen, likestilling, ekteskapet, abortloven, reservasjonsrett for leger, forholdet stat og kirke og flyktningsaken.

Kirken er ikke en interesseorganisasjon eller et politisk parti. Den tar ikke partipolitisk standpunkt. Men kirken har ikke bare en rett, men også en plikt til å ta standpunkt til spørsmål av stor etisk og moralsk karakter. Asylpolitikk dreier seg om menneskeverdet. Det er i høyeste grad en sak kirken skal bry seg om. Statsråd Lysthaug vil sette munnkurv på kirken. Det er grovt og langt over streken for en ansvarlig statsråd.

Stortinget reagerer på Listhaugs utfall mot meningsmotstandere og hennes ytterliggående standpunkter. KrF og Venstre vil stemme mot viktige punkter i Listhaugs asylpakke. Ap vil trolig gjøre det samme. I går sprakk det for Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum som har vært en solid støttespiller for regjeringens innvandringspolitikk. Vedum sa til Klassekampen at Listhaugs tøffe tone kan skremme vekk opposisjonen og ødelegge for en bred politisk enighet.

Det er en gåte at statsminister Erna Solberg (H) kunne gjøre en populist fra det ytterste høyre til landets første innvandrings- og integreringsminister. Statsministeren var godt kjent med Listhaugs provoserende form fra hennes tid som landbruksminister. Det er ikke for sent for Solberg å gjøre om på det.

Arne Strand

Arne Strand

Politisk kommentator i Dagsavisen