Politikk

Gjorde brakvalg og kom seg på Stortinget: – Jeg tror Rødt skal vokse ytterligere

Mímir Kristjánsson er sikret stortingsplass. Han har store planer for hvordan han vil bruke den.

Sent mandag kveld ble det klart at Rødt kom seg over sperregrensen. Partiet endte på 4,69 prosent nasjonalt, noe som betyr et utjevningsmandat og stortingsplass til Mímir Kristjánsson.

– Jeg har nok ikke tatt det helt innover meg ennå, men jeg er veldig, veldig, veldig letta og glad. Det tok lang tid før vi virkelig kunne slippe jubelen løs, men det var helt fantastisk. Et historisk gjennombrudd i norsk politikk, sier Kristjánsson til RA dagen derpå.

Under mandagens Rødt-valgvake på Folken sto jubelen i taket da valgdagsmålingen kom klokken 21.00, men det var ikke før etter midnatt at Kristjánsson var sikker på at han kom til å få en plass på Stortinget.

– Jeg ble faktisk veldig overrasket. Jeg ble ikke så overrasket over at vi kom oss over sperregrensen, men overrasket over at jeg kom inn, sier han.

«Jævlig mange» vanlige folk

I stortingsvalget i 2017 fikk Rødt en oppslutning på 1,2 prosent i Rogaland, mens de landet på 2,4 nasjonalt. I år kan de skilte med henholdsvis 3,69 og 4,69 prosent.

– Vi har over tredoblet oppslutningen i Rogaland, og det er helt utrolig. Rødt har vært nærmest ikke-eksisterende i dette fylket fram til nå, og Rogaland har alltid vært en klamp om foten til Rødt. Det har vært nærmest umulig å nå sperregrensen, men nå er vi nesten der i Rogaland også, sier han.

– Jeg vil nok si at vi har klart å forandre hvordan folk i dette fylket ser på Rødt, og at vi har gått fra å være et parti for spesielt interesserte til å bli et parti for vanlige folk. Det finnes fortsatt en del fordommer rundt partiet. Litt med rette, og det er greit, men vi er blitt noe helt annet enn vi var, sier Kristjánsson.

Mímir Kristjánsson

Han tror tallene til Rødt hadde vært enda høyere dersom alle som hadde lyst til å stemme Rødt hadde gjort det.

– Folk sitter litt fast i gamle vaner og stemmer det de alltid har stemt. Men hvis alle som fikk Rødt i valgomatene hadde stemt på Rødt, så tror jeg vi kunne vært nærmere ti prosent. Mye av det Rødt står for er det folk tror Ap står for, sier Kristjánsson og ler.

– Kanskje det kan skje ved neste valg, dersom dere gjør en god jobb i denne perioden?

– Jeg tror Rødt skal vokse ytterligere. Dette er bare begynnelsen på et nytt Ap. Men i motsetning til MDG og Venstre kjemper ikke Rødt om de høyt utdanna middelklassevelgerne i byene. Vi kjemper sammen med FrP, Sp og Ap om helt vanlige folk. Og dem er det jævlig mange av. Dermed er potensialet til Rødt helt enormt, sammenlignet med nesten alle andre partier. Du må ikke være kristen, jobbe i en mellomstor bedrift eller nekte å få barn på grunn av klimakrisen for å stemme på oss. Det holder å ha dårlig råd, og det er det mange som har, sier Kristjánsson til RA.

Blir pendlerpappa

Det er ikke lenge siden Kristjánsson flyttet fra Oslo til Stavanger, men som stortingsrepresentant må han igjen tilbringe mye tid i hovedstaden. Han ble nylig far for andre gang, og tror det kan bli tøft med en pendlertilværelse.

– Det blir tøft, men i denne regionen er annenhver far i nabolaget ute på plattform to uker av gangen, så jeg tror ikke vi som politikere, med pendlerleilighet og lov til å fly, skal klage. Selv om vi selvfølgelig gjerne skulle hatt flere timer i døgnet, sier han.

– Så du tror det skal gå greit å kombinere pendlingen og livet som småbarnsforelder?

– Ingenting med å være småbarnsforelder går greit, men det går på et vis. Jeg har det ikke verre enn andre, men jeg er avhengig av at samboeren, som har lagt ned den viktigste jobben for Rødts valgkamp i hele fylket, tar ansvar på hjemmebane. Det kan dessverre hende hun må fortsette litt med det, men jeg skal prøve å være hjemme så mye jeg kan, sier han.

Mimir kristjansson, rødt

– Det er jo ikke lenge siden du kom hjem fra Oslo. Hva synes du om at du skal tilbake?

– Nei, det er vel de samme trøtte trynene der nå, som da jeg dro. Det går fint, det. Jeg er ikke på Stortinget fordi jeg vil bo i Oslo, for da hadde jeg blitt i Oslo. Jeg synes det er best å bo i Stavanger, sier Kristjánsson og ler.

I tiden framover skal han «prøve å slappe av» før Stortinget åpner i starten av oktober.

– Nå handler det om å få litt orden i tingene, gjøre seg klar til en ny periode og finne ut av hvilken komité jeg skal sitte i, sier Kristjánsson, som ikke legger skjul på at arbeids- og sosialkomiteen er hans foretrukne valg.

Vil tilføre klar tale og god moral

På mandagens valgvake sa Kristjánsson til RA at han vil kjempe for «de trygda, de uføre og de syke» dersom han får stortingsplass. I tillegg til det vil han også ta kampen mot vindkraft og for nasjonal kontroll over kraftressursene.

– Hva tror du at du kan tilføre på Stortinget?

– Klar tale. Og selv om det høres rart ut å si: God moral. Jeg tror jeg kan love å være en stemme for dem som har lite. Jeg vil bruke alt jeg har av tid og krefter på det, i stedet for å finne ut hvordan man best mulig fyller ut en reiseregning, sier han.

– Og hva tror du det vil bety at Rødt nå har en stortingsgruppe med åtte personer?

– Det har enormt mye å si. Du kan jo tenke deg hva Bjørnar Moxnes måtte gjøre alene, men se hva han har fått til. Og da kan du videre tenke deg hvor mye vi kan klare å få til med åtte personer, i en regjering hvor Ap og SV kan presses av oss. Det tror jeg vil bety veldig mye, sier Mímir Kristjánsson.

Mer fra Dagsavisen