Politikk

Blandede følelser i Venstre-leiren

Venstre både jublet og sukket da de første målingene kom klokken 21.00.

Mandag kveld samlet Venstre troppene og arrangerte valgvake på Sportskafeen i Stavanger.

Næringsminister og Venstres førstekandidat i Rogaland, Iselin Nybø, er trolig avhengig av utjevningsmandat for å komme inn på Stortinget. Da må partiet over sperregrensen på fire prosentpoeng nasjonalt.

Da de første prognosene kom klokken 21.00 ble de oppmøtte på Sportskafeen tydelig skuffet. Prognosene viste først et resultat på 3,5 prosent. Etter et lite kanalskifte viste prognosene 4,4 prosent. De forskjellige prognosene viser dermed at partiet er både under og over sperregrensen.

– Nå er det kun én ting som teller og det er hvilke som er over fire prosent når stemmene er talt opp. Slik det ser ut nå, så går det oppover, sier Iselin Nybø til RA.

– Veldig intenst

Næringsminister Nybø synes det er veldig spennende å vente på valgresultatet.

– Det er veldig spennende og veldig intenst, men jeg er sterk i troen om at det kommer til å bli over fire prosent for Venstre, sier hun.

– Selv må du ha fire prosent for å komme inn på Stortinget.

– Ja, men nå er jeg ikke så bekymret for meg. Jeg er opptatt av at Venstre må klare fire prosent, for det har så mye å si om Venstre er representert med en stor gruppe på Stortinget de neste fire årene, eller ikke, sier Nybø før hun fortsetter:

– Hva som skjer med meg kommer i andre rekke, men for Rogaland Venstre er det en fordel.

Nybø forklarer at forskjellen på å komme over og under sperregrensen handler om partiet får utdelt utjevningsmandater eller ei.

– Det er av ganske stor betydning.

Næringsministeren mener Venstre er et raust og liberalt parti som kan gjøre en forskjell og løfte viktige saker innen klima og næringslivets vilkår for å nå klimamålene, og snakke om skole og rusreform.

– Hva skjer dersom Venstre ikke klarer sperregrensen?

– Da har vi sannsynligvis direktemandat fra Oslo og Akershus, så Abid og Guri blir sittende, sier Nybø og legger til at det er en tyngre jobb å kun være to politikere på Stortinget, framfor å ha en hel gruppe med seg.

Venstres valgvake på Sportskafeen i Stavanger.

Sterk i troen

Ved stortingsvalget i 2017 fikk Venstre 3,5 prosentpoeng i Rogaland og 4,4 prosentpoeng nasjonalt. Dersom Venstre ikke klarer sperregrensen ved årets stortingsvalg, betyr det at Nybø må finne seg en ny jobb.

– Akkurat nå handler alt om å klare sperregrensen. Hvis vi bare klarer fire prosent, så bryr ikke jeg meg om jeg kommer inn eller ikke, sier hun til RA.

– Jeg har hatt den ære og det privilegiet det er å både sitte på Stortinget for dette fylket, og i regjering i nesten fire år – som forsknings- og høyere utdanningsminister og næringsminister gjennom den verste krisen siden krigen. Noen kommer til å ha bruk for en advokat som meg, men det er ikke det denne dagen handler om, legger Nybø til.

Hun er sterk i troen, men innrømmer at denne valgkvelden ble mer spennende enn først antatt.

– Det ser ut til at det kan gå mot et regjeringsskifte. Hva tenker du om det?

– Det tenker jeg er synd, for jeg synes vi har en veldig god regjering i dag. Det er folket som bestemmer, og de har valgt noe annet – det må vi selvfølgelig respektere, sier Nybø.

Hun tror et eventuelt regjeringsskifte handler mye om tradisjonen Norge har med å bytte ut regjeringen med jevne mellomrom.

– Det er kun fordi man ønsker noe nytt, legger hun til.

---

FAKTA OM UTJEVNINGSMANDATER OG SPERREGRENSE

  • Det velges 169 representanter til Stortinget. 150 plasser er distriktsmandater og 19 er utjevningsmandater, ett fra hvert valgdistrikt.
  • Bare partiene over sperregrensen, som får minst 4 prosent av stemmene nasjonalt, får kjempe om utjevningsmandatene.
  • Normalt vil de minste partiene over sperregrensen få de fleste av utjevningsmandatene.
  • Noen partier kan få høy oppslutning og mange stemmer i noen valgdistrikter og dermed sikre seg mandater der. De får likevel ikke utjevningsmandatene hvis de ikke er over sperregrensen.
  • I 2017 ble utjevningsmandatene fordelt slik: Seks til SV, fem til KrF, fire til V, tre til H og ett til Sp.
  • Partiene under sperregrensen i Stortinget i 2017: Rødt med 2,4 prosent nasjonalt, men sikret seg 6,3 prosent i Oslo og en distriktsplass til Bjørnar Moxnes. MDG med 3,2 prosent nasjonalt fikk 6 prosent i Oslo og distriktsplass til Une Bastholm.
  • Beregningen som ligger bak fordelingen av utjevningsmandatene, kalles St. Laguës modifiserte metode.

Kilde: Valgdirektoratet, Stortinget og SSB

---






Mer fra Dagsavisen