Nyheter

Krever oppgjør med Mehtab Afsar

Venstres Abid Raja sier han vet det pågår en stor skittentøysvask i muslimske miljøer på grunn av misnøye med Mehtab Afsar. – Nå må de ta oppgjøret offentlig, krever han og utfordrer flere moskeer til å melde seg ut.

Varskuropene om situasjonen i Islamsk Råd har haglet fra alt fra kulturministeren til moskéledere. I går revnet også siste skanse: Ledelsen i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) gikk ut i Dagsavisen og sa at de ikke lenger vet hvem Islamsk Råd snakker på vegne av.

Flere har trukket fram generalsekretær Mehtab Afsar som en sentral del av problemet, men han har ikke villet gå av selv. Nå mener stortingsrepresentant Abid Raja (V) at de muslimske miljøene selv må ta grep.

– Det er ikke så mye mer Kulturdepartementet eller andre tros- og livssynssamfunn kan gjøre. Nå ligger ballen hos muslimene selv. De må våge å ta et offentlig oppgjør, sier Raja.

Les også: Begeret er fullt: Mehtab Afsar og Islamsk Råd kan kastes ut

Diskuteres i lukkede rom

Stortingsrepresentanten er selv muslim, og sier at han vet at diskusjonene allerede går innad i miljøene.

– Jeg vet det har vært skittentøysvask. Jeg vet at mange muslimske ledere har telt på knappene om de skal melde seg ut av. Jeg vet at moskeer som Islamic Cultural Centre har hatt styremøter der de har vurdert å trekke seg ut, sier Raja.

Men han mener de ikke kan fortsette på denne måten: Å holde diskusjonen lukket bak moskeenes dører.

– Det er ikke sånn det norske samfunnet er bygget opp. Som alle andre norske organisasjoner er Islamsk Råd avhengig av å bevare tilliten fra myndighetene, partnerorganisasjoner og storsamfunnet. Den tilliten har stupt. Og gjenoppretting av tillit kan ikke skje bak lukkede dører, sier Raja.

Han mener Islamsk Råd som paraplyorganisasjon og felles stemme for norske muslimer fortsatt kan reddes – på ett vilkår:

– Hvis Islamsk Råds medlemsorganisasjoner og styre tvinger fram et klart oppgjør med den linjen Mehtab Afsar har stått for, og skifter ham ut, vil det være et kraftig signal om at de har tatt et oppgjør. Da vil de starte med blanke ark igjen, sier han.

– Hvem vil du konkret utfordre til å ta oppgjøret?

– Basim Ghozlan, leder i Rabita-moskeen, som har sagt at de skal trekke seg ut, men ikke gjort det. Og jeg ville oppfordret Senaid Kobilica i den bosniske moskeen og Islamic Cultural Centre, pakistansk moské jeg vet har telt på knappene. Jeg vil utfordre dem på om de faktisk har gjort alvor av truslene de har kommet med om å melde seg ut av Islamsk Råd. For hvis de ikke har gjort det, kan Islamsk Råd og Mehtab Afsar tenke at kritikken ikke stikker så dypt, svarer Raja.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viser til flere saker

Stortingsrepresentanten mener Islamsk Råd har vært under press helt siden Afsar tiltrådte som generalsekretær i 2011, og kaller ham «direkte ødeleggende» for organisasjonen.

På spørsmål om hvilket grunnlag han har for å si dette, viser han til at vi har sett eksempler på dette fra alle samarbeidspartnerne til Islamsk Råd over lang tid.

– Han har oppført seg udannet over lang tid. Vi vet at han har lagt seg ut med for eksempel kulturministeren. Og vi vet fra miljøer som forteller om dette i lukkede fora og sosiale medier at han har vært direkte ufin med repesentanter fra minoritetsmiljøer. Vi har også visst lenge at de andre tros- og livssynssamfunnene ikke har vært fornøyd. Og nå har de gått ut med det, sier han.

Med mistillit fra så mange kanter mener Raja at det vil være det beste for Islamsk Råd om Afsar går av:

– I Norge er det sånn at tillit er en sentral grunnplanke, for alle organisasjoner. Og når tilliten først ryker eller blir satt i tvil, så går generalsekretæren eller ledelsen av. Hvorfor? Fordi det gjenoppretter tilliten til den organisasjonen. De organiserte muslimske miljøene må gripe sjansen mens de har den, for hvis man ikke har tillit lenger tar det fryktelig lang tid å bygge den opp, sier Raja.

Les også: Islamsk Råd: – Raja har ingen kredibilitet

Moskéledere: – Vi jobber med saken og vurderer situasjonen

Moské­-ledere sier at de har sittet stille og ventet på at krefter internt i miljøet skal rydde opp.

– Abid Raja har et poeng. Men vi i de store moskeene har jobbet ganske lenge med saken. Vi har vært klare og tydelige over tid at vi er misfornøyde, og vi jobber med saken, sier Nasir Jahiji i Albansk Muslimsk Kultursenter, som valgte å fryse medlemsskapet sitt i Islamsk Råd i mars etter bråk rundt ansettelsen av nikabbkledde Leyla Hasic.

– Har dere meldt dere ut?

– Nei, vi har fryst medlemsskapet vårt. Men for tiden jobber vi med å vurdere hva vi skal gjøre videre. Vi kommer ut med detaljene senere.

Har ikke meldt seg ut

Dagsavisen kjenner til at det pågår arbeid innad i de organiserte, muslimske miljøene for å  finne en måte å løse situasjonen. Men de færreste vil ta Abid Rajas oppfordring om å ta et oppgjør offentlig, og det sitter også langt inne å melde seg ut av Islamsk Råd – også blant generalsekretær Mehtab Afsars hardeste kritikere.

– Vi har ikke meldt oss ut, innrømmer Basim Ghozlan, styreleder i Rabita-moskeen når Dagsavisen spør.

Ghozlan var fram til i fjor sommer nestleder i styret i Islamsk Råd som samlet trakk seg i protest da rådet ikke ga dem lov til å sparke Afsar.

Ny organisasjon

Sammen med blant andre Senaid Kobilica, sjefsimam for Det Islamske Fellesskap i Bosnia og Hercegovina, har han stått i spissen for kritikken mot Afsar og har både truet med å melde seg ut av Islamsk Råd og varslet at de planlegger en ny organisasjon som kan bli en konkurrent.

– Hvorfor har dere ikke meldt dere ut?

– Vi har tenkt å gi de kreftene som har ønsket å rydde opp innad i det muslimske miljøet en mulighet til det, svarer Ghozlan og viser til at arbeidet gjøres internt.

– Hvorfor tar dere ikke oppgjøret offentlig?

– Vi har vært klare og tydelige gjennom hele konflikten. Det eneste som gjenstår nå er å finne kursen videre, svarer Ghozlan.

Det lyktes ikke Dagsavisen å få kontakt med Senaid Kobilica eller ICC-moskeen i går.

Økende kritikk mot Islamsk Råd

Kritikken har haglet mot Islamsk Råd Norge (IRN), Norges eneste paraplyorganisasjon for muslimske trossamfunn og organisasjoner:

* I juni i fjor trakk styret i IRN seg i protest mot at de ikke fikk lov til å sparke Mehtab Afsar som generalsekretær. Flere moskeer truet med utmeldelse og kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) frøs statsstøtten.

* Styret ble erstattet av et midlertidig arbeidsutvalg. Også de fikk hard kritikk: Her satt Kebba Secka som måtte gå av som IRN-leder i 2000 da han uttrykte forståelse for kvinnelig kjønnslemlestelse, samt Zahid Mukhtar som i 2004 uttrykte forståelse for drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh på TV 2s debattprogram Holmgang.

* I mars ble det bråk på ny etter at IRN ansatte en nikabkledd kvinne i en ny stilling som administrasjonskonsulent. Ansettelsen skapte uro helt inn på Stortinget.

* Kulturdepartementet har igjen frosset støtten til IRN. De er bekymret for om organisasjonen ivaretar rollen sin på en tillitvekkende måte. Flere muslimske ledere støtter beslutningen.

* I forrige uke ble ett av Islamsk Råds styremedlemmer dømt for underslag av offentlige trosmidler i Drammen tingrett. Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn kaller det et «alvorlig tillitsbrudd» og mener organisasjonen har utspilt sin rolle.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen