Stavanger

Frykter taushetskrav tolkes som munnkurv

Aps Cecilie Bjelland mener kommunens krav om taushet fra varsleren Linda Krüger kan tolkes som munnkurv.

«For å sikre en ryddig prosess og for å ivareta sakens involverte, så er det viktig at også du er bevisst kravet om konfidensialitet», heter det i en innkalling til et kartleggingsmøte som sykepleier Linda Krüger på Vålandstunet sykehjem fikk. Hun har varslet Fylkesmannen om bruk av ufaglært personell.

Ap krever svar på hva kommunens praksis er.

– Min første reaksjon var: «Skriver vi som kommune virkelig dette til arbeidstakere»? Da må vi i tilfelle gjøre noe med praksisen, sier Cecilie Bjelland (Ap) til RA.

Hun sitter i kommunalstyret for administrasjon.

Munnkurv?

Ap spør: «Er kommunen oppmerksom på at en varsler lett kan misforstå denne ordlyden og dermed i praksis pålegge vedkommende «munnkurv»?

– Jeg forstår at Stavanger kommune som arbeidsgiver har både et ønske om – og i noen tilfeller en forpliktelse om – konfidensialitet. Men: Å presisere dette i et brev om en kartleggingssamtale vil gjøre arbeidstakeren veldig usikker, og arbeidstakeren vil allerede være i en veldig belastende situasjon, sier Bjelland.

Behandling av varslere i Stavanger kommune har vært tema også i bystyret.

– Vi ønsker varslere i Stavanger, det gjør oss bedre som kommune, både som arbeidsgiver og i måten vi utfører tjenestene overfor innbyggerne på, sier Bjelland.

Brevet til Krüger ble sendt av en rådgiver i kommunens HR-avdeling. Personal- og organisasjonsdirektør Olve Molvik peker på at kartleggingsmøtet skulle se på om sykepleiere ble utsatt for gjengjeldelser etter å ha varslet Fylkeslegen gjennom Fylkesmannen.

LES OGSÅ: Ba om tilsyn, ble nektet å bytte vakt

– Ikke vår tanke

– Ser du at det å poengtere «konfidensialitet» kan oppfattes som forsøk på å pålegge den ansatte munnkurv?

– Vi har fått tilbakemeldinger om at det kan oppfattes slik. Det har ikke vært vår tanke å pålegge noen munnkurv. Hvis det oppfattes slik, må vi se nærmere på denne formuleringen, for å bli bedre neste gang en slik sak oppstår. Det er viktig at kommunen fører et klart språk som gjør at mottaker forstår budskapet, sier Molvik til RA.

– Er det rutine å påpeke konfidensialitet i innkallinger til kartleggingsmøter?

– Det er uhyre sjelden vi har denne typen saker, men konfidensialitet er en del av metodikken, og formuleringen er brukt også tidligere. Vi legger vekt på muntlig dialog, og å forsøke å skape trygghet hos de saken angår, oppklare hva som har skjedd og ikke har skjedd. Da er det viktig at det som kommer fram blir behandlet med konfidensialitet under saksbehandling fra dem som undersøker saken, sier Molvik.

– Rettssikkerhet

Han viser til kommunens rolle som arbeidsgiver.

– Det stilles krav til at arbeidsgiverens saksbehandling skal være forsvarlig og konfidensiell. Den skal gjennomføres slik at rettssikkerheten for de berørte ivaretas. Informasjon som kommer fram i en slik prosess kan berøre andre personer, som også skal også få anledning til å uttale seg, såkalt kontradiksjon, sier Molvik.

LES OGSÅ: Krever svar om Krüger-varsling

– En skam

Linda Krüger ber om at sanksjoner mot varslere granskes nøyere.

Sykepleieren har i RA og i sin egen blogg fortalt om sanksjoner etter at hun slo alarm om bruk av ufaglærte på Vålandstunet sykehjem. Hun etterlyser mer handling, både fra kommunens ledere og politikere.

– Det er en skam at Stavanger kommune ikke har klart å legge bort «retrieverpolitikken» i sitt arbeid med ledelse, kultur og varsling, sier Krüger til RA.

«Retriever-politikken» hun henviser til er en powerpoint-presentasjon laget av kommunen i 2014, der det under et punkt om «arbeidstakers lojalitets- og lydighetsplikt» heter at «ansatte skal bøye seg for instrukser og pålegg», illustrert med et bilde av en golden retriever. Fagforeningene reagerte kraftig, og powerpoint-illustrasjonen ble lagt svært langt ned i en skuff.

Hun reagerer på at kommunen peker på behovet for taushet før tilsvar i hennes varslingssak, mens kommunaldirektør Per Haarr orienterer kommunalstyret for levekårs arbeidsutvalg om Krügers varsling samme dag som RA meldte om Krügers varsling. «Vår vurdering er at nattbemanningen på Vålandstunet sykehjem er forsvarlig», meldte Haarr den gang, etter en samtale med virksomhetslederen på Vålandstunet. Linda Krüger ble verken spurt om varslingen eller informert av Haarr, som overfor RA har vist til at det å gå til virksomhetslederen er den naturlige tjenesteveien.

– Det politiske flertallet bør se seg selv i speilet og erkjenne besøkstiden sin. Det er tragisk at man ikke tør å gå dypere inn i denne materien, at man uten å blinke tar administrasjonens svar for god fisk når det er så mange eksempler på at det ikke er så enkelt som det direktør og rådmann vil ha det til å virke. Det er direkte provoserende og oppleves krenkende å ikke bli bedre hørt, tatt med på lag og lyttet til når man varsler., sier Krüger.

Krüger varsler som sykepleier, men er også selv valgt inn i levekårstyret, for Ap.

– Jeg er også politiker, og jeg behandles på en måte som med all tydelighet viser at varsling i Stavanger kommune ikke er ok. Folk ser dette, og tør eller orker ikke gjøre det samme selv. Siden jeg som «litt kjent fjes» får denne behandlingen, skjønner jo alle at det ikke er enkelt å være «vanlig» ansatt, sier Krüger.

Hun etterlyser at den lokale ledelsen på ulike sykehjem og andre institusjoner må konfronteres

– Virksomhetslederne bør kalles inn på teppet og stilles til ansvar. De må Konfronteres med avvik, behandling av varslere og sanksjoner, som for eksempel ikke å gi flere ekstravakter. Det er helt åpenbart at virksomhetsledere, på samme måte som rektorer i skolene, må ansvarliggjøres på en helt annen måte enn i dag, sier Krüger.

LES OGSÅ: Varsleren Krüger med appell foran Stortinget

LES OGSÅ: Bekymring om Våland-sykehjem til politikerne

Mer fra Dagsavisen