Verden

Uviss framtid

Valgresultatet i Tyrkia satte en stopper for president Erdogans maktambisjoner. Svaret kan bli nyvalg.

Bilde 1 av 3

Til tross for at Rettferds- og utviklingspartiet (AKP) ble klart størst, var valget i Tyrkia søndag et nederlag for president Recep Tayyip Erdogan.

Det kurdiske partiet HDP kom over den usedvanlig høye sperregrensen på 10 prosent og blir dermed representert i nasjonalforsamlingen for første gang. Sammen med det andre største opposisjonspartiet, Det republikanske folkepartiet (CHP), sørget de for at Erdogans parti, AKP, mistet flertallet. Det setter en stopper for Erdogans ambisjoner om å overføre enda mer makt til presidentembetet.

Valgresultatet er en klar og tydelig beskjed til Erdogan fra det tyrkiske folket, inkludert hans egne velgere, om at de ikke vil støtte hans ønsker om å konsentrere enda mer makt i egne hender, mener forsker Pinar Tank ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

– Tyrkia har klart å redde demokratiet, men har nå en usikker framtid i sikte, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

At det kurdiske partiet HDP nå er representert i nasjonalforsamlingen er en stor seier for Tyrkias demokrati, ifølge Tank.

I tillegg til kurdere, stemte også liberale og venstreorienterte velgere på HDP.

LES OGSÅ: Velgerne stanset Erdogans grunnlovsendring

Partnerjakt

Valgresultatet gjør at partiet AKP må finne en koalisjonspartner om de ikke skal regjere alene i en mindretallsregjering. Ingen av de største opposisjonspartiene vil sitte i regjering med AKP, og utfallet kan derfor bli nyvalg.

– En minoritetsregjering uten støtte fra andre partier vil ikke holde, så det er stor risiko for nyvalg, sier Paul Levin, leder ved Institutt for Tyrkia-studier ved universitetet i Stockholm, til nyhetsbyrået NTB.

AKP har sittet med makten siden 2002.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Rettferdig valg

Til tross for advarsler om det motsatte i forkant av valget, gikk søndagens valg stort sett riktig for seg, ifølge valgobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

– Jeg var imponert over å se hvor ivrige folk var etter å stemme, sier OSSE-observatørenes leder Vilija Aleknait Abramikien i en kunngjøring.

Demokratiet er skjørt i Tyrkia, ifølge organisasjonen Freedom House sin oversikt er landet bare delvis fritt. Særlig er pressefriheten truet.

Observatørene fra OSSE slår fast at medier og journalister som var kritiske til regjeringspartiet i valgkampen, ble gjenstand for press og trusler. Sperregrensen på 10 prosent for å få plass i nasjonalforsamlingen er også en demokratisk utfordring, mener OSSE.

LES KOMMENTAR PÅ NYEMENINGER.NO: Alle presidentens banemenn

Mer fra Dagsavisen