President Donald Trumps kritikk av amerikanske fotballspillere som kneler under nasjonalsangen, har utløst vrede blant utøverne. Her har New England Patriots-spillere gått ned på kne under søndagens kamp mot Houston Texans i Foxborough, Massachusetts.

Trump i strupen på idrettsutøvere for å protestere under nasjonalsangen

President Donald Trumps kritikk av amerikanske fotballspillere som kneler under nasjonalsangen, har utløst vrede blant utøverne

 

Søndag satt, knelte eller hyttet rundt 200 NFL-spillere med neven i protest mot uttalelser presidenten har kommet med. For en uke siden var antallet bare seks spillere, skriver NTB.

– Dette har ingenting med rase å gjøre. Dette har å gjøre med respekt for vårt land, sa Trump.

Det hele startet i fjor da den fargede San Francisco 49ers-spilleren Colin Kaepernick gikk ned på ett kne under nasjonalsangen. Bakgrunnen var særlig politiets behandling av minoriteter. Flere spillere i National Football League (NFL) fulgte opp, til presidentens store misbilligelse.

–  Jeg kommer ikke til å stå oppreist og stolt for et flagg og et land som undertrykker svarte og den fargede befolkningen, sa Kaepernick til NFL Media.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spike Lee

Filmregissør og aktivist Spike Lee hyller Colin Kaepernick under et intervju på CNN. Der pekte han på at Colin Kaepernick vil bli en legende og folkehelt på nivå med Muhammad Ali, John Carlos og Tommie Smith som begge reiste knyttneven med en svart hanske under OL i Mexico i 1968. Også Ali var en rød klut for USA da han nektet militærtjeneste. Lee mener Kaepernick utøver sin rett.

– På samme måte som John Carlos og Tommie Smith hevet sine never i 68-OL i Mexico. På samme vis Muhammad Ali nektet å kjempe i Vietnam. Dette er rettigheter amerikanere har, sa Lee.

Les også: Footballspillere protesterer mot Trump og USA under nasjonalsangen

Låste armer

De fleste NFL-spillerne som viste hva de mener om Trumps utsagn, låste armer med sine lagkamerater. Noen sto oppreist, andre knelte i solidaritet. En håndfull lag holdt seg utenfor banen til etter at «The Star-Spangled Banner» hadde tonet ut, for ikke å involvere seg.

Da presidenten forberedte seg til å fly tilbake til Washington fra New Jersey, sa han at spillerne som protesterer, er veldig respektløse mot USA. Han oppfordret igjen klubbeierne til å stanse det han anser for å være upatriotisk opptreden i landets mest populære sport.

NFL og spillerne brukte søndagens nasjonalsang til å vise at de står samlet. En av Trumps største supportere i NFL, New England Patriots-eieren Robert Kraft, støtter kritikken og har sagt at han er dypt skuffet over presidenten. (NTB)