Verden

Svensk domstol: Arbeidsgiver må godta at ansatt ikke håndhilser

En svensk arbeidsgiver må betale 40.000 kroner i erstatning til en muslimsk kvinne som ikke fikk gjennomført jobbintervju fordi hun nektet å håndhilse.

Av NTB og Jens Marius Sæther/Dagsavisen

Kjennelsen i Arbetsdomstolen omtales av kringkasteren SVT. Domstolen slår fast at Farah Alhajeh ble utsatt for diskriminering.

Alhajeh hadde møtt opp til et jobbintervju i Uppsala da hun nektet å håndhilse på en mann som var til stede. I stedet la hun en hånd på brystet som hilsen. Rekrutteringsprosessen ble avbrutt, og Alhajeh ble ført ut av kontoret.

Les også: Håndhilser ikke på kvinner – mistet jobben

Hun klaget hendelsen inn for Diskrimineringsombudsmannen, som tok saken videre.

– For første gang har vi en dom som kun handler om håndhilsing, og som sier at man ikke kan kreve av ansatte at de skal hilse på en viss måte, sier Clas Lundstedt, talsperson for ombudet.

Selskapet nådde i domstolen ikke fram med sitt argument om at alternative hilsemåter som skiller mellom kjønn, er krenkende.

Les også: Støre i 2012: – Må leve med håndhils-nekt. Støre i 2018: – Selvsagt må lærere håndhilse.

Lignende sak skal behandles i Norge

I Norge skal Diskrimineringsnemnda behandle en lignende sak, som Dagsavisen først omtalte. Saken er klaget inn av en muslimsk lærer som ikke fikk fornyet vikariatet på Ekeberg barneskole fordi han nektet å håndhilse på kvinnelige kolleger.

Til Dagsavisen forklarte han hvorfor han ikke håndhilser på kvinner:

– Folk tror det er fordi jeg ser ned på kvinner, men jeg prøver ikke å være kjip med noen i det hele tatt. Tanken er å skape færre fristelser. Min forståelse av islam er at dette er et forbud fra Profeten – fred være med ham – og da følger jeg det.

Han fortalte at han hadde vært ærlig om sin religiøse praksis.

– For å unngå misforståelser forklarte jeg allerede før jeg kom på jobbintervju at jeg av religiøse årsaker ikke håndhilser på kvinner. Jeg har vært konsekvent i min tydelighet sånn at det ikke kunne oppstå noen misforståelser.

Mer fra Dagsavisen