Verden

Økonomien krymper

Russlands økonomi krymper kraftig, men hjelpes av at landet retter seg mot Asia. – Det finnes større problemer enn sanksjoner, mener NUPI-forsker.

– Dette er langt på vei den verste krisen Russland har opplevd, selv sammenlignet med 1998 og 2008, og vi har ennå ikke sett det verste, sier Irene Shvakman, direktør ved konsulentfirmaet McKinsey i Moskva til Bloomberg.

Mandag ble det klart at Russlands økonomi krympet med 4,6 prosent i årets andre kvartal, sammenlignet med i fjor. Dette er den største nedgangen siden 2009, da Russland ble rammet hardt av den internasjonale finanskrisen. Russland har blitt dobbelt rammet det siste året av både sanksjoner fra Vesten i kjølvannet av krigen i Ukraina, samt et skarpt fall i oljeprisen – Russlands viktigste eksportvare.

LES OGSÅ: Russland raser mot straffereaksjoner

Putin likevel populær

Russere bruker også mindre penger, og i desember falt den reelle kjøpekraften for første gang siden Vladimir Putin kom til makten i 1999. Flere analytikere har spekulert i hvilke politiske konsekvenser dette kan ha.

– Man har lenge spådd dette, men jeg ser ikke noen holdningsendringer i befolkningen, sier Roman Vakulchuk, seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Og det ser ut til å stemme: Putin har nytt støtte blant over 80 prosent av befolkningen siden i fjor vinter, ifølge det uavhengige Levada-senteret.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Verre enn sanksjoner

Politiske konsekvenser eller ikke – de økonomiske utfordringene er alvorlige. Vakulchuk mener imidlertid Russland har andre ting enn sanksjoner å bekymre seg over.

– Sanksjonene er smertefulle, men ikke så alvorlige som mange tror. Det de gjør er at de tydeliggjør mer strukturelle og styrings-relaterte problemer, sier han.

Ifølge NUPI-forskeren dreier dette seg i første rekke om dårlig investeringsklima og lav arbeidsproduktivitet. Selv om Russland har hoppet 50 plasser fremover de siste to årene på Verdensbankens liste over hvor det er enklest for næringsdrivende, sliter landet fremdeles med tungt byråkrati og reguleringer for små- og mellomstore bedrifter. Mange av disse velger å flytte utenlands, og bare i fjor forlot 154 milliarder dollar landet – penger som ellers kunne blitt investert i økonomien.

– Arbeidsproduktiviteten er også blant de laveste i Europa, sammen med Hellas, selv om russere er lengre på jobb enn Europa-gjennomsnittet, sier han.

LES OGSÅ: Friheten på nett stuper i Russland

Mot Asia

Siden forholdet til Vesten virkelig surnet i fjor har Russland steppet opp forsøkene på en økonomisk reorientering. Ifølge Vakulchuk er dette noe av grunnen til at Verdensbanken forventer vekst på 0,7 prosent allerede neste år – selv med vestlige sanksjoner på plass og lav oljepris.

– Russland har sett på andre markeder for energiressursene sine, særlig i Asia, og jeg tror økonomien totalt er på vei over den verste kneika nå, sier han.

– Samtidig er det ikke nok å bare eksportere energi til Asia. Russland trenger mer fundamentale endringer for å gjøre det mer attraktivt å investere der, og for å rekruttere flere spesialister i en del industrier.

LES OGSÅ: – Viktig å vise forsiktighet i kontakt med russere

Mer fra Dagsavisen