Verden

Disse kan velte brexit-avtalen

Den tøffeste kampen om brexit vil stå i det britiske parlamentet. Her er aktørene som kan komme til å blokkere planen.

Det er duket for den viktigste dragkampen i britisk politikk i løpet av de siste tiårene, når britiske politikere de neste ukene skal avgjøre om de vil gå god for brexit-utmeldingen som er blitt jobbet fram under statsminister Theresa May.

Onsdag kveld ble det klart at statsminister May sikret seg regjeringens støtte til utmeldingsavtalen som hennes brexit-forhandlere er blitt enig med EU om. Det var en seier for May, men langt fra den endelige.

Les også: Bakgrunnsreportasje: Slik kan en politisk krise åpne opp for en ny EU-avstemning

Kritikere

May kan vente seg massiv motstand fra en rekke ulike politiske hold i parlamentet, der den foreslåtte utmeldingsavtalen trolig vil bli stemt over i desember, etter et EU-møte er gjennomført 25. november.

Felles for dem er at de er skeptiske, eller sterkt kritiske, til veien det ligger an til Storbritannia skal ta i utmeldingen av EU.

Mays håp er at de fleste av disse til sjuende og sist vil støtte henne, selv om de nå roper høyt ut. Det er godt mulig frykten for å kaste landet ut i ukjent terreng ved å stemme ned Mays plan vil få mange av kritikerne om bord til slutt. Dette kan særlig gjelde en del av dem dersom det eneste alternativet til å godta avtalen blir å gå ut uten en avtale.

Likevel utgjør de en stor fare for May. Her er de ulike aktørene i Underhuset i parlamentet som vil, eller kan tenkes å, sette en stopper for brexit-avtalen:

Konservative brexit-tilhengere:

BREXIT-TORYENE: Boris Johnson representerer de harde konservative brexit-forkjemperne som vil stemme nei til avtalen. FOTO: NTB SCANPIX

Boris Johnson representerer de harde konservative brexit-forkjemperne som vil stemme nei til avtalen. Foto: NTB scanpix

I denne leiren finner vi konservative politikere som kjemper for en såkalt «hard brexit», eller et «rent brudd», som de selv kaller det. I front finner vi profiler som Jacob Rees-Mogg, Boris Johnson og David Davis. De to siste gikk av som henholdsvis utenriksminister og brexit-minister i sommer, nettopp i protest mot Mays brexit-strategi, som de mente vil holde Storbritannia altfor tett tilknyttet og underlagt EU.

De vil heller ha et utmelding uten en avtale med EU enn en avtale som i deres øyne klamrer britene videre til EU. De frykter blant annet at Storbritannia vil forbli i tollunionen lenger enn overgangsperioden man har planlagt etter brexit. De ønsker også at Storbritannia skal være helt fri til å gjøre nye handelsavtaler med resten av verden. De vil derfor gå imot den foreslåtte brexit-avtalen.

– Vil jeg stemme imot den? Ja, sier Boris Johnson.

Konservative EU-tilhengere:

REMAIN-TORYENE: Noen av de konservative pro-EU-parlamentsmedlemmene vil stemme imot avtalen. Jo Johnson trakk seg fra regjeringen. FOTO: NTB SCANPIX
SNP: De skotske nasjonalistene SNP kan komme til å stemme imot en utmeldingsavtale. Her SNP-leder Nicola Sturgeon, som selv ikke sitter i Underhuset. FOTO: NTB SCANPIX

Noen av de konservative pro-EU-parlamentsmedlemmene vil stemme imot avtalen. Jo Johnson trakk seg fra regjeringen.  Foto: NTB scanpix

Et mindretall i Mays eget parti jobber aktivt for at det skal holdes en ny folkeavstemning basert på resultatet av forhandlingene mellom Storbritannia og EU – altså at folket skal få det siste ordet. De vil ikke stille seg bak brexit-planen slik den er meislet ut av May uten at man først har spurt om folkets mening basert på den. Den konservative representanten Anna Soubry er blant dem som har frontet grasrotkampanjen «People's Vote». De siste dagene har Jo Johnson, broren til Boris Johnson, blitt en stemme for denne fløyen. Han trakk seg som statssekretær i forrige uke i protest mot Mays brexit-strategi. Det ble ansett som et slag mot May.

Nordirske unionister:

DUP: De nordirske unionistene i DUP, her leder Arlene Foster, er sterkt kritiske. FOTO: NTB SCANPIX

De nordirske unionistene i DUP, her leder Arlene Foster, er sterkt kritiske.  Foto: NTB scanpix

En liten gruppe politikere fra Nord-Irland har fått uforholdsmessig mye makt i brexit-forhandlingene. Det demokratiske unionistpartiet, DUP, har ti representanter i Underhuset, og fungerer som støtteparti til regjeringen fordi De konservative ikke har rent flertall alene. DUP er ihuga unionister, som betyr at de vil at Nord-Irland skal fortsette som en del av Storbritannia. De frykter brexit-avtalen vil føre til at Nord-Irland får separate ordninger fra resten av landet på ubestemt tid, blant annet på tollområdet.

– Dette er ikke det rette brexit. Avtalen undergraver den konstitusjonelle og økonomiske integriteten til Storbritannia, sier DUP-parlamentariker Jeffrey Donaldson til BBC.

Labour:

LABOUR: Leder Jeremy Corbyn har sagt at Labour kan komme til å stemme imot brexit-avtalen. Hva Labour lander på er ikke klart, og partiet er splittet. FOTO: NTB SCANPIX

Leder Jeremy Corbyn har sagt at Labour kan komme til å stemme imot brexit-avtalen. Hva Labour lander på er ikke klart, og partiet er splittet.  Foto: NTB scanpix

Hva representantene fra det største opposisjonspartiet gjør er et viktig og åpent spørsmål. Labour har satt opp seks kriterier som må oppfylles i en utmeldingsavtale for at Labour skal støtte den. Labour-leder Jeremy Corbyns umiddelbare uttalelse er at Labour vil stemme mot avtalen:

– Dette er en dårlig avtale som ikke er i hele landets interesse, tvitret Corbyn etter avtalen.

Corbyn ønsker å fremkalle et nyvalg dersom avtalen blir nedstemt, og dersom Labour vinner, gjenåpne reforhandlinger med Brussel, skriver avisen The Daily Mail.

Labour besluttet på landsmøtet i høst at dersom en brexit-avtale blir nedstemt, vil partiet be om nytt valg. Dersom dette ikke er mulig, bør alle muligheter være åpne, inkludert en folkeavstemning. I det siste har imidlertid Corbyn, som alltid har vært EU-kritiker, kommet med uttalelser som står i kontrast til dette, blant annet at «brexit ikke kan bli stanset».

Corbyn er dermed ikke i takt med mange i sitt eget parti. Noen av frontfigurene i kampanjen for en «people's vote» er fra Labour, blant annet Chuka Umunna. Målinger viser at et flertall av Labours medlemmer også ønsker dette. Men partiet er splittet, og det er usikkert hvor mange i Labour som vil gå inn for en ny folkeavstemning dersom det blir aktuelt.

Skotske nasjonalister:

Scotland's First Minister Nicola Sturgeon delivers her keynote speech on the second day of the Scottish National Party (SNP) annual conference in Aberdeen, Scotland on June 9, 2018.  / AFP PHOTO / Andy Buchanan

De skotske nasjonalistene SNP kan komme til å stemme imot en utmeldingsavtale. Her SNP-leder Nicola Sturgeon, som selv ikke sitter i Underhuset.  Foto: NTB scanpix

Det skotske nasjonalistpartiet ble det tredje største partiet i det britiske Underhuset etter forrige valg, og kan derfor spille en avgjørende rolle i et tett race. I Skottland stemte flertallet for å bli i EU. Nicola Sturgeon, som er førsteminister i Skottland og leder for SNP, men selv ikke sitter i Underhuset, sa tidligere i høst at hun ikke kan se for seg at SNPs represenantater vil stemme for en utmelding som innebærer noe annet enn fortsatt medlemskap i det indre marked og tollunion. Theresa May har sagt klart at det ikke er aktuelt med fortsatt medlemskap i det indre markedet.

Les også: Labour-topp: - Brexit kan bli stanset

Mer fra Dagsavisen