Mat og drikke

Herlige høstviner

Chateau Simian byr på mørke og herlige høstviner til en hyggelig pris.

Sør i Rhône-dalen, ved foten av Massif d’Uchaux ligger Chateau Simian. Eiendommen består av 38 hektar vinmarker og produserer Châteauneuf-du-Pape, Côtes du Rhône og Côtes du Rhône Villages-viner. Familien Serguier har laget vin på eiendommen i fem generasjoner og i dag er det Jean-Pierre Serguier og sønnen Florian som står for produksjonen. Siden 2008 har eiendommen vært biodynamisk sertifisert.

To av vinene er å få på polets bestillingsutvalg og begge er herlige høstviner til vilt og kraftige kjøttretter til en meget hyggelig pris. Best er Ch. Simian Jocundaz Massif d’Uchaux 2020 laget av 70 prosent grenache og resten syrah, skjønt den noe rimeligere Ch. Simian La Combe des Avaux Côtes du Rhône 2021 er ikke langt unna i kvalitet.

Blant ukens viner er også den søtvinen Pete’s Pure Sparkling Moscato fra Australia. Prisen er hyggelig, kvaliteten bra, og dette er en vin som hamler opp med langt dyrere tilsvarende viner fra Asti i Italia. Drikk til bærdesserter, pannacotta og friske kaker.

På tampen tar vi også med oss en såkalt pouch. Terre del Buontalenti Toscana Rosso kommer i halvannen liters pose der innholdet er lett, godt og friskt og best når det serveres noe avkjølt.

---

Vinmonopolet

15425401 Ch. Simian La Combe des Avaux Côtes du Rhône 2021 (Rhône, Frankrike) kr 199,90 (87 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter og krydder. Har bra konsentrasjon og smaker av mørk og krydret bærfrukt sammen med mineraler før den runder av med en del tanniner og herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

15425501 Ch. Simian Jocundaz Massif d’Uchaux 2020 (Rhône, Frankrike) kr 233,90 (88 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødfarge og lukter av mørke bær sammen med urter og krydder. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med lakris og krydder før den avslutter med noe tannin og god syre.

---

---

Vinmonpolet

15427601 Pete’s Pure Sparkling Moscato (Australia) kr 124,90 (83 poeng) (BA)

Har svært lys gulfarge og lette og fine bobler når den skjenkes i glasset. Lukter av moscatodrue, fersken, urter og blomst. Er forsiktig brusende i munnen og smaker av fersken og tropisk frukt. Har en del sødme som balanseres av fin syre.

---

---

Vinmonpolet

15767406 Terre del Buontalenti Toscana Rosso (Italia) kr 297 for 1,5 liter (84 poeng) (BA)

Har middels kraftig rødlilla farge og lukter av kirsebær og lyse blomster. Er nokså lett i smaken der det går i kirsebær sammen med urter og krydder. Avslutter med lite og ingenting tannin og fin syre.

---

---

Vinmonpolet

Ukens anbefaling:

5975801 Schmetterling Riesling Trocken 2022 (Nahe, Tyskland) kr 119,90 (83 poeng) (BA)

Har lys gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt og blomst. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus og eple sammen med urter og forsiktig mineralpreg før den avslutter syrlig og godt. En god, lett og frisk riesling med fint druepreg og som er veldig mye vin for pengene. Drikk til reker eller sushi og sashimi.

---Nyeste fra Dagsavisen.no: