Mat og drikke

Tradisjonell barolo

Søskenparet Michele og Sabina Reverdito lager herlige, tradisjonelle nebbioloviner i Barolo.

Etter å ha dyrket og solgt druer over 50 år tok søskenparet Michele og Sabina Reverdito over driften etter faren Silvano og etablerte Az. Agr. Reverdito i 2000.

I dag, 23 år senere, eier de 22 hektar med toppvinmarker og produserer foreløpig fem ulike enkeltvinmarksviner, en standard-Barolo, samt viner av barbera og en Langhe Nebbiolo med navnet Simane. Sistnevnte er inne på polet i 2020-årgangen og er utrolig mye vin for pengene. Druene kommer fra en Barolo-vinmark, men da er det en del leire i jordsmonnen vil ikke Reverdito produsere Barolo herfra, da vinen er mer åpen og fruktig enn hva en forventer av en slik vin. Når det gjelder standardbaroloen er denne på polet i den meget bra 2019-årgangen. Vinen er stram og tradisjonell og kan trygt legges vekt noen år, selv om den er tilnærmelig nå.

Blant ukens viner er også Seghesio Sonoma Zinfandel 2021 som er inne på polets basisutvalg. Vi snakker om nokså voldsomme saker fra California, skjønt denne er innenfor. Drikk til kraftig grillmat.

På tampen tar vi også med oss colfondoen Casa Belfi Naturalmentefrizzante. Dette er en uklar og herlig boblevin i form av prosecco som er laget på gamlemåten.


---

Vinmonopolet

13960201 Reverdito Simane Langhe Nebbiolo 2020 (Piemonte, Italia) kr 259,90 (88 poeng) (BU)

Har middels kraftig rødbrun farge og lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med te, lakris og mineraler. Har bra fylde og smaker av mørk og litt utviklet bærfrukt sammen med krydder, urter og mineral. Har en del tannin og nydelig syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

13959901 Reverdito Barolo 2019 (Piemonte, Italia) kr 419,90 (91 poeng) (BU)

Nokså lys rødbrun farge. Lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med lyse blomster, lær, tre og mineraler. Har meget bra konsentrasjon og smaker av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med noe fat før den avslutter med en god dose tannin og nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

4399301 Seghesio Sonoma Zinfandel 2021 (California, USA) kr 314,90 (89 poeng) (BA)

Har kraftig rødlilla farge. Lukter av mørke bær sammen med urter og krydder og vanilje fra eiken. Har meget bra konsentrasjon og smaker av mørke og søte bær sammen med noe vanilje fra eiken. Avslutter med litt tannin og ganske så bra syre.

---

---

Vinmonopolet

10219401 Casa Belfi Naturalmentefrizzante (Veneto, Italia) kr 225 (87 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og nokså forsiktige bobler. Lukter av sitrus sammen med urter og bakst. Er forsiktig brusende i munnen og smaker av sitrus og syrlig eple sammen med urter og kjeks før den runder av med herlig syrlighet.

---

---

Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

11512201 Marcel Martin Cuvée Mademoiselle Côtes de Gascogne Colombard Chardonnay 2021 (Frankrike) kr 125 (83 poeng) (BA)

Laget av 78 prosent colombard og resten chardonnay sørger for at denne vinen har middels kraftig gulfarge og lukter av tropisk frukt sammen med urter. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus og tropisk frukt sammen med urter og nesle. Er syrlig og god i avslutningen og er en lett og god billigvin som passer til reker og det aller meste av sommermat.

---




Mer fra Dagsavisen