Mat og drikke

Tores vin: Herlig og mineralsk

Marco Carpineti lager deilige og mineralske hvitviner fra Lazio i Italia.

Marco Carpineti holder til i skråningene av Lepini-fjellene ved oldtidsbyen Cori i Lazio der han har 41 hektar med vinmarker. Byen ligger på omkring 400 meter over havet 56 kilometer sørøst for Roma.

Vingården har tilhørt Carpineti-slekten i mange generasjoner og er drevet av Marco siden 1986. Han er opptatt av å leve i et sunt miljø og å produsere vin av høyest mulig kvalitet. Det benyttes kun hest i vinmarkene og det ble innført økologiske kultiveringsmetoder i 1994

Det vulkanske jordsmonnet i området er rikt på fossiler og i de høyereliggende områdene også kalkstein. Flere gamle druesorter dyrkes og trives på eiendommen, deriblant bellone og moro.

Viner av disse druene er å få på Vinmonopolets bestillingsutvalg. De er begge mineralske og deilige hvitviner som passer til stekt fisk og skalldyr, servert godt avkjølt på varme sommerdager.

Blant ukens viner er også Girardins Terroir Noble Chardonnay. Vinen er nå inne 2020-årgangen og vinen er fortsatt et av polets aller beste kjøp når det gjelder hvit burgunder.

Nevnes må også en silvaner fra Franken-produsenten Weingut Sommerhausen. Denne er tappet på en tradisjonell bocksbeutel-flaske og er en herlig vin til sjømat og asparges.

---

Foto: Vinmonopolet

14146201 Marco Carpineti Collesanti 2020 (Lazio, Italia) kr 269,90 (88 poeng) (BU)

Nokså lys gulgrønn farge. Lukter av sitrus og urter sammen med lyse blomster og mineraler. Har bra fylde og smaker av sitrus sammen med noe tropisk frukt og saltaktige mineraler før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

14146301 Marco Carpineti Moro 2020 (Lazio, Italia) kr 299,90 (89 poeng og terning seks) (BU)

Nokså lys gulgrønn farge. Lukter av sitrus sammen med, urter, lyse blomster og kalkaktige mineraler. Har fin fylde og smaker av sitrus sammen med fersken, urter og mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

1049901 Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2020 (Burgund, Frankrike) kr 249,90 (88 poeng og terning seks) (BA)

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, eple, tropisk frukt og forsiktig fatpreg. Har middels fylde og smaker av eple og sitrus sammen med hint av eik før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Foto: Vinmonopolet

10944001 Weing. Sommerhausen Steinbach Silvaner Erste Lage 2020 (Franken, Tyskland kr 252 (88 poeng og terning seks)

Nokså lys gulgrønn farge. Lukter av sitrus, grønt eple, asparges og mineraler. Har bra fylde og smaker av sitrus og eple sammen med asparges, urter og mineraler før den avslutter syrlig og godt.

---

---

Foto: Vinmonopolet

Ukens anbefaling:

14012701 Essay Cinsault 2020 (Coastal Region, Sør-Afrika) kr 174,10 (86 poeng og terning seks) (BA)

Nyhet nå i mars og er en lett og god vin fra Sør-Afrika laget av druen cinsault. Har lys rødlilla farge og lukter av røde bær sammen med urter og krydder. Smaker av syrligsøt bærfrukt sammen med urter før den avslutter med forsiktige tanniner og finfin syre. Kan med fordel serveres litt avkjølt og er en super vin til pizza, pasta og grilling når den tid kommer.

---


Mer fra Dagsavisen