Sport

VIF trodde de gikk i ledelsen – så mistet de poenget på overtid

(Start - Vålerenga 2-1): Vålerenga jaktet seiersmålet mot slutten av kampen mot Start. Da VIF endelig fikk uttelling, ble målet annullert. Isteden fikk Start med seg alle poengene på overtid.

SPAREBANKEN SØR ARENA (Dagsavisen): Vålerenga var klare favoritter i forkant av møtet med Start på bortebane i Kristiansand. Sørlendingene sliter på nedre halvdel av tabellen, mens VIF kjemper om medalje i toppen. Det var ingen tvil om at Vålerenga styrte kampen, men da målet til slutt kom i sluttminuttene ble det feilaktig annullert for offside. VIF-kaptein Jonatan Tollås Nation er riktignok posisjonert i offside, men ikke mannen som satte ballen i mål, Fredrik Oldrup Jensen

– Det gjør det ekstra surt. Likevel så er dette en kamp vi skal avgjøre før 89 minutter, sier Fredrik Oldrup Jensen til Dagsavisen.

Det har som kjent vært flere kontroversielle dommeravgjørelser i årets sesong av Eliteserien. Flere avgjørende situasjoner har gått imot Vålerenga, men i kveld var det ikke dommeravgjørelsene som plaget VIF-trener Dag Eilev Fagermo mest.

– Jeg skjønner at det er feil, men jeg er mer skuffet over at vi ikke skaper mer sjanser i kveld. Det er i alle fall ingen tvil om at vi har noe å jobbe med. Vi skaper for lite, og vi scorer for lite mål. Det har vært melodien hele sesongen, forteller Fagermo.

Kristiansand 20200817. 
Vålerenga trener Dag Eilev Fagermo under eliteseriekampen mellom Start og Vålerenga på Sør Arena.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Dag-Eilev Fagermo like etter at Start scoret kampens siste mål. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Effektive Start

Selv om Vålerenga dominerte det meste av banespillet, var det Start som kom best i gang. Uten at noen av lagene skapte de største målsjansene, gikk hjemmelaget i ledelsen etter et drømmetreff fra Eirik Schulze midtveis i førsteomgangen. Start var effektive, og selv om VIF fortsatte å styre det meste skulle det ta tid før bortelaget slo tilbake. Innbytterne Bård Finne og Benjamin Stokke skulle begge bli involvert i utligningen, da førstnevnte skøyt via sistnevnte og i mål.

– Når jeg kommer inn der, handler det om å snu kampen. Både Benjamin og jeg bidrar til det, og vi spiller powerplay rundt dem, forteller Finne.

Kristiansand 20200817. 
1-1 til Vålerenga under eliteseriekampen mellom Start og Vålerenga på Sør Arena.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Her feirer Bård Finne og resten av VIF-gutta utligningen til Benjamin Stokke. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Selv med powerplay maktet ikke VIF å sette ballen i mål, med unntak av Oldrup Jensens annullerte scoring. Da ble det heller mål imot Vålerenga, på overtid. Eirik Schulze scoret sitt andre for kvelden, og sørget for Starts andre seier for sesongen.

– Det ser ikke ut som de får til noe som helst. Så at de scorer på den måten de gjør i tillegg, nei, det skal ikke skje, sier Bård Finne.

Klaesson reddet straffe

Det kunne blitt en marerittstart på andreomgangen for VIFs del. Midtbanejuvelen, Osame Sahraoui, rotet det til da han driblet på egen banehalvdel, og Felix Horn Myhre felte en Start-spiller innenfor 16-meteren. Hjemmelaget fikk straffe, og Schulze kunne allerede her ha scoret sitt andre for kvelden. Slik ble det ikke. VIFs sisteskanse, Kristoffer Klaesson, reddet straffen mesterlig.

– Jeg ser litt på videoer når det kommer til straffer, og diskuterer med keepertrener Gjermund Østby. Denne gangen gikk jeg egentlig bare på instinkt, og prøvde å lese ham så godt som mulig, forteller Klaesson.

Kristiansand 20200817. 
Starts Eirik Schulze bommer på straffe mot Vålerengas keeper Kristoffer Klaesson under eliteseriekampen mellom Start og Vålerenga på Sør Arena.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Kristoffer Klaesson reddet Eirik Schulzes straffe tidlig i andreomgang, men kunne ikke hindre ham i å score sitt andre mål helt i slutten av kampen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Keeperen var naturligvis skuffet da Eirik Schulze scoret for Start på overtid, og var langt nede da han stilte til intervju i mediesonen.

– Hva skal man si? Det er blytungt, rett og slett. Det kommer et innlegg på bakerste stolpe, og det blir headet tilbake. Man må bare gå for det, og prøve å ta ballen på vei inn igjen. Så kommer det en spiller helt alene på løp. Det er så blytungt, avslutter Klaesson.

Kampfakta

Fotball Eliteserien menn mandag, 14. runde:

Start – Vålerenga 2-1 (1-0)

200 tilskuere.

Mål: 1-0 Eirik Schulze (23), 1-1 Benjamin Stokke (75), 2-1 Schulze (90).

Dommer: Tommy Skjerven, Kaupanger.

Gult kort: Vegard Bergan, Mikael Birk Ugland, Kevin Kabran, Start, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Vålerenga.

Lagene:

Start (4-3-3): Jonas Deumeland – Eirik Wichne, Jesper Norman Daland, Vegard Bergan, Kristoffer Tønnessen – Eman Markovic (Isaac Twum fra 61.), Joackim Jørgensen (Erlend Segberg fra 78.), Eirik Schulze – Kasper Skaanes (Steffen Lie Skålevik fra 70.), Kevin Kabran (Henrik Robstad fra 77.), Mikael Birk Ugland (Espen Børufsen fra 62.).

Vålerenga (4-3-3): Kristoffer Klaesson – Felix Myhre, Jonatan Tollås Nation, Ivan Näsberg, Sam Adekugbe – Magnus Lekven (Benjamin Stokke fra 60.), Fredrik Oldrup Jensen, Herolind Shala (Odin Thiago Holm fra 80.) – Aron Dønnum, Matthías Vilhjálmsson, Osame Sahraoui (Bård Finne fra 68.).

Spilt søndag: Brann – Mjøndalen 0-1 , Haugesund – Strømsgodset 2-3 , Odd – Kristiansund 2-1 , Sandefjord – Bodø/Glimt 1-2 , Viking – Stabæk 3-3 , Rosenborg – Aalesund 3-2 .

Mer fra Dagsavisen