Sport

Valgte ski to minutter før start

Charlotte Kalla ordnet svensk hjemmejubel da hun skøytet inn til VM-gull på 10 kilometer tirsdag. De norske var sjanseløse på håpløse ski i snøværet.

Bilde 1 av 2

Av Espen Hartvig

FALUN:  Det er bare en måned siden Charlotte Kalla ble skjermet etter svake resultater. Tirsdag lyste hun opp som langrennsdronning foran hjemmepublikummet i Falun.

Kalla brøt Sveriges gulltørke, sendte VM-temperaturen opp flere hakk og reddet langt på vei mesterskapet sett fra svenskenes ståsted.

– Dette er som en stor drøm som går i oppfyllelse. Jeg vinner yndlingsdistansen min i VM på hjemmebane i Sverige, sa Kalla.

Hun utklasset resten av feltet i VM over en mil i skøyting. Det ble en merkelig konkurranse der en rekke toppløpere fullstendig ble satt i offside med dårlige ski.

Det norske laget var helt sjanseløst. Heidi Weng, Therese Johaug og Marit Bjørgen – alle tre glohete medaljekandidater – var slått med fra 1.51 til 2.23 minutt.

Inn til sølv og bronse kom amerikanerne Jessica Diggins og Caitlin Gregg. Hvem kunne sett for seg det da de sto opp tirsdag?

Blink

I januar var Kalla langt, langt nede etter svak innsats i et nasjonalt renn på hjemmebane. Alarmen ringte. Kalla ble skjermet før jobben med å bygge henne opp startet.

Opplegget fungerte. Noen uker etter var hun tilbake på topp.

Det svenske smøreteamet traff bra, og Kalla fikk vinnerskiene rett før start. – Vi var forberedt på at det kunne komme snø. Derfor hadde vi to skipar klare. Bare noen minutter før starten tok smøreren min beslutningen, sa Kalla.

– Hva sier du om at Johaug og Bjørgen havnet så langt bak?

– Det forteller at det svenske smøreteamet gjorde en virkelig god jobb, sa Kalla.

Dette var hennes andre VM-tittel. Den første kom i Oslo for fire år siden. Da vant hun lagsprinten (klassisk) sammen med Ida Ingemarsdotter.

OL-treff

I Vancouver-OL var Kalla best på ti kilometer fri teknikk. Tirsdag var løpet avgjort etter bare vel 1000 meter.

Kalla opererte i en helt egen klasse mens snøværet ble tettere og tettere. Bjørgen og Johaug gikk som med håndbrekket på. De hadde en helt umulig oppgave med å forsvare sine favorittroller.

Det enorme norske smøreapparatet serverte et klassisk bomskudd, kanskje det verste på flere tiår.

Hektisk

Kalla-samboer Anders Svanebo er selv elitelangrennsløper. Han forteller om en hektisk ettermiddag.

– Jeg var over alt. Jeg har sprunget over alt. Jeg var på 1,5 kilometer, i Mördarbacken, ved Dalstugan og her (ved mål), sier han til Aftonbladet.

Latterlig

I kraftig snøvær ble det veldig vanskelige forhold for de sent startende, og de norske hadde ikke på noen måte klaff med skiene.

– Dette var ikke noe artig. Hva skal jeg si? Det er nesten så det er latterlig, sa kvinnetrener Egil Kristiansen etter å ha sett Weng gå i mål som klart beste norske på 22.-plass. Hun var slått av Kalla med nesten to minutter.

Therese Johaug ble nummer 27, Ragnhild Haga nummer 29, Marit Bjørgen nummer 31 og Astrid Uhrenholdt Jacobsen nummer 33.

– Da jeg måtte begynne å gå dobbeltdans i nedoverbakken, skjønte jeg at vi ikke hadde truffet helt, sa Jacobsen til NRK etter løpet.

– Jeg følte meg egentlig ganske bra, men skjønte på sekunderingene ganske fort at vi ikke hadde truffet helt, sa hun.

– Det er vanskelig å si noe om formen etter dette. Jeg kom på defensiven da jeg forsto hvor langt fra vi var. Etter hvert fikk vi ikke sekundering engang, sa Bjørgen. (NTB)

Les også: Unner Charlotte Kalla gull

«Ræva»

Norges smøresjef Knut Nystad la ikke noe mellom da han ble bedt om å beskrive de norske skiene.

– «Ræva» er vel egentlig det beste jeg kommer opp med. I dag var vi ikke gode nok. Vi visste selvfølgelig at det kom til å snø, men ikke hvor mye. Så god kontakt har vi ikke med oven. Det er bare å ta av seg hatten for svensker og amerikanere som slo oss både i sporet og smøreboden, sa han til NRK.

– Det er aldri noen garanti mot smørebom. Jeg er stolt av laget i bua som jobber hardt. I dag er det en slagen gjeng, og det er min tur til å være i fokus, men den kula tar jeg gjerne for laget mitt, sa han.

Mens de norske deppet, jublet svenskene for gull og amerikanerne for to høyst uventede medaljer.

– Skiene mine var uvirkelige, og jeg hadde en god følelse. Heldigvis begynte det å snø. Jeg forsto at jeg tjente på det, men jeg gjorde mitt beste løp noensinne, sa en overveldet Diggins til NRK. (NTB)

Skinstad: Elendige ski

Åge Skinstad hadde en tøff dag etter at de norske skijentene ble VM-taklet i grøfta av eget utstyr tirsdag.

Det så ut som Marit Bjørgen og co. gikk med lim under skiene på 10-kilometeren i fri teknikk. Hjemmehåpet Charlotte Kalla var i form og hadde flott glid. Hun var fullstendig overlegen i snøværet.

For ett års tid siden var dårlige norske ski en realitet under Sotsji-OL.

Det er 15 mann med i det norske smøreteamet, og ingen annen nasjon har lagt ned og legger ned like stor ressurser på dette området som Norge. Det er en mangemillionbutikk.

– Har de norske jentene hatt såpass dårlige ski i forhold til konkurrentene i mesterskap før?

– Eeehh. Hvordan vi skal klare å vurdere det, det vet jeg ikke helt. Men det var i hvert fall elendige ski (i dag), sier Skinstad til NTB.

Dette er noen av Skinstads andre kommentarer i målområdet mens Sveriges nasjonalsang tonet ut over Lugnet-stadion:

– Jeg er lei meg for at vi ikke kunne gi jentene det verktøyet de hadde fortjent.

– Vi har ikke med oss egen meteorolog. Det er mange nettsteder, og blant annet er yr.no veldig bra. Vi har også telefonisk kontakt med noen som jobber med det. Så dette dreier seg ikke om det.

– Vi har bommet før og reist oss. Det skal vi gjøre igjen.

– Det var ingen som kunne forutsi at det skiene som ble valgt, skulle oppføre seg så dårlig som de gjorde.

Bjørgens samboer Fred Børre Lundberg var spak.

– Det er jo først og fremst trist for dem som var ute og går, og også de som smurte skiene. De kan åpenbart ikke ha vært forberedt på snøværet, sier Lundberg til NTB.

Bjørgen ble nummer 31 og var nesten to og et halvt minutt bak Kalla. (NTB)

Resultater

Falun, Sverige: Ski-VM tirsdag, langrenn:

10 km fri teknikk kvinner:

1) Charlotte Kalla, Sverige 25.08,8, 2) Jessica Diggins, USA 0.41,0, 3) Caitlin Gregg, USA 0.46,9, 4) Maria Rydqvist, Sverige 0.48,6, 5) Anouk Faivre Picon, Frankrike 0.55,2, 6) Nathalie von Siebenthal, Sveits 0.59,2, 7) Masako Ishida, Japan 1.02,5, 8) Kerttu Niskanen, Finland 1.04,6, 9) Seraina Boner, Sveits 1.05,8, 10) Elizabeth Stephen, USA 1.06,4.

Norske: 22) Heidi Weng 1.51,9, 27) Therese Johaug 2.14,0, 29) Ragnhild Haga 2.20,4, 31) Marit Bjørgen 2.23,6, 33) Astrid Uhrenholdt Jacobsen 2.32,4.

Mer fra Dagsavisen