Sport

Tidenes største fotball-EM

Frankrike inviterer til tidenes største EM-sluttspill neste sommer. Festen skal vare en hel måned.

Går det som Norge håper, kan det bli nye store opplevelser på Stade Velodrome i Marseille, der Norge slo Brasil for så å bli slått ut av Italia i VM i 1998. På samme arena stoppet også Norges VM-eventyr i 1938. Men hvem som spiller hvor neste sommer får vi ikke vite før etter trekningen 12. desember.

KOMMENTAR: Utslått, men ikke slått ut

24 nasjoner

Marseille er en av ni byer som er vertskap for de 24 nasjonene som deltar. Ettersom EM er utvidet til 24 lag blir spilleformatet omtrent som i VM-sluttspillene fra 1986 til 1994, med seks grupper med fire lag i hver. Deretter 8-delsfinaler, kvartfinaler, semifinaler og finale søndag 10. juli i Paris. Da er det spilt 51 fotballkamper som vil fange hele verdens oppmerksomhet.

Trekning i Nyon

Etter at kvalifiseringsspillet ble avsluttet i går kveld, gjenstår fire plasser. Disse avgjøres når de gjenværende åtte lagene møtes innbyrdes i dobbeltkamper mellom 12 og 17. november. Trekningen av disse kampene skjer kommende søndag i UEFAs hovedkvarter i Nyon.

Disse kan Norge møte i playoff

Planlegge sommeren

Og når det omspillet er fullført, og de 24 lagene er klare, trekkes EM-kampene 12. desember. Da kan fotballfans planlegge sommeren 2016. Da vet vi hvem som skal møte Frankrike i åpningskampen på arenaen Stade de France i Saint-Denis (Paris) fredag 10. juni klokka 21.00.

Det var der Frankrike selv ble verdensmestere da de slo Brasil i VM-finalen i 1998.

– Dette blir tidenes største VM og det vil det bære preg av, sier leder av EM-selskapet Jacques Lambert. Han var også sjef for VM i 1998.

Norge/Sverige trakk seg

Frankrike er første land som arrangerer EM for tredje gang. De fikk mesterskapet etter kamp mot Italia og Tyrkia. I siste avstemningsrunde slo de Tyrkia med en stemme. Også Sverige og Norge snuste på dette mesterskapet i et samarbeid, men den svenske regjeringen satte foten ned før en endelig søknad ble utarbeidet.

Trangere nåløye

Mens internasjonal fotball er i opprør etter bråket internt i FIFA, og to svært omstridte VM står for tur i Russland og Qatar, planlegger Frankrike et EM-sluttspill uten store utenforliggende konflikter. Totalt var 53 europeiske nasjoner med i kvalifiseringen, fem land er klare for sluttspill for aller første gang: Island, Albania, Wales, Nord-Irland og Slovakia.

Norge har kun deltatt en gang, i Belgia/Nederland i 2000. Men da var nåløyet mye trangere.

Fire plasser gjenstår fortsatt i sluttspillet. Hvem som møter hvem i omspillet får vi vite kommende søndag.

Mer fra Dagsavisen