Sport

Disse kan Norge møte i playoff

Sverige, Ukraina, Ungarn eller Bosnia-Hercegovina blir Norges motstander i playoff til fotball-EM. De har gitt oss trøbbel før. Her er vurderingen av dem.

Av Sjur Natvig

ROMA:  Frankrike-EM i 2016 var et mesterskap Norge «skulle» være med i, men sjansen til direkte EM-plass glapp. I november blir det omspill om en av de fire siste ledige plassene.

UEFA-president Michel Platini nevnte Norge først da han under forrige EM-sluttspill prøvde å rettferdiggjøre utvidelsen av EM til 24 lag ved å erklære at det åpner for gode lag som ellers ikke har greid å kvalifisere seg.

Gruppespillet i kvalifiseringen er avsluttet, og Island er klar for EM. Det er også Nord-Irland, Wales, Albania og 16 andre lag, men Norge er bare på vent, som ett av fire useedede lag foran trekningen av treeromspillet.

Les kommentar: Men hvorfor spilte ikke Ødegaard? http://www.dagsavisen.no/sport/utsl%C3%A5tt-men-ikke-sl%C3%A5tt-ut-1.420103

Platini nevnte Norge, Belgia, Serbia og Skottland da han skulle trekke fram lag som ikke var i forrige EM, men som fortjener sjansen i et sluttspill. Belgia har tatt store steg og ville trolig vært EM-klar også i et sluttspill med åtte lag, men verken Serbia eller Skottland skal til EM.

Platini kunne neppe tenkt seg at selv Nederland (som spilte VM-finale i 2010 og tok VM-bronse i 2014) skulle komme til kort i kampen om en plass blant Europas 24 beste lag.

Norge får søndag vite sin omspillsmotstander. Det blir uansett et sterkt lag, men iallfall ikke så vanskelig som i Norges to tidligere omspill om sluttspillplass (Spania i 2003 og Tsjekkia i 2005). Dette er alternativene:

Ukraina

Ukraina har vært et norsk mareritt siden Sovjetunionen ble oppløst, og har gitt tre norske landslagssjefer trøbbel. Det er eneste eksisterende land ved siden av Belgia som Norge har møtt minst fem ganger uten å slå.

Nils Johan Semb stilte plassen til disposisjon etter 0-1-tapet på Ullevaal høsten 2000, Åge Hareide sluttet som landslagssjef etter 0-1-tapet i Dnipropetrovsk i 2007, og Egil «Drillo» Olsen måtte tåle sitt første Ullevaal-tap siden 1991 da Ukraina vant med samme sifre i 2010.

Ukraina vant igjen, 2-0, i Sevilla i 2013. Det er forrige gang lagene møttes. Eneste gang Norge har unngått tap var 0-0 i VM-kvalifisering i Kiev i 2001. Norge har altså til gode å score mål mot Ukraina.

Sverige

Sverige er eneste land Norge har møtt over 100 ganger (106 til nå). Neste norske seier blir den 25., neste svenske seier den 60. Det sier det meste om det historiske styrkeforholdet.

Lagene spilte 0-0 på Ullevaal i juni. Zlatan Ibrahimovic scoret tre mål da lagene møttes på Friends Arena i 2013, men det er eneste svenske seier de siste 20 årene. Norge vant i Hongkong i 2004 og på Råsunda i 2005, ellers er det blitt flere uavgjorte kamper.

Forrige gang Norge og Sverige møttes i kvalifisering, kvalifiserte svenskene seg til Argentina-VM i 1978 etter at lagene vant hver sin hjemmekamp.

Bosnia

Bosnia-Hercegovina har vært norsk motstander i to kvalifiseringer, og lagene har vunnet to ganger hver. Høsten 2002 scoret Claus Lundekvam landslagets 1000. mål i Norges 2-0-seier, men året etter tapte Norge 0-1 i returkampen i Zenica etter mål rett før slutt.

I 2007 tapte Norge 1-2 på Ullevaal i en kamp som ble forsinket av bosnisk tribunebråk, et tap som ble skjebnesvangert da Norge så vidt gikk glipp av sluttspillplass. Returkampen i Sarajevo ble vunnet 2-0 etter mål av Erik Hagen og Bjørn Helge Riise.

Ungarn

Historisk har Ungarn vært en veldig vanskelig motstander for Norge, men i senere år har de norske hatt et godt tak på ungarerne. I kvalifiseringen til EM i 2008 vant Norge 4-1 i Budapest og 4-0 på Ullevaal, og lagenes forrige møte i 2012 ga norsk 2-0-seier i Ungarns hovedstat.

Det ble norsk suksess også forrige gang Norge kvalifiserte seg til et VM-sluttspill, med 3-0-seier på Ullevaal (tre mål av Kjetil Rekdal på åtte minutter) og 1-1 i Budapest. (©NTB)

Disse er klare for EM:

* Frankrike (vertsnasjon),  England,  Tsjekkia,  Island,  Østerrike,  Nord-Irland,  Portugal,  Spania,  Sveits,  Italia,  Belgia,  Wales,  Albania,  Romania,  Tyskland,  Polen,  Russland,  Slovakia,  Kroatia,  Tyrkia

Det gjenstår fire plasser som avgjøres i omspillskamper i november. Sverige, Bosnia og Hercegovina, Ungarn, Ukraina, Norge, Danmark, Irland og Slovenia skal ut i omspill.

EM-sluttspillet spilles i Frankrike neste sommer. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen