Stefan Johansen viser hvordan de norske spillerne hadde det rett etter kampslutt. Men Norge har en matchball til. FOTO: ALESSANDRA TATANTINO/NTB SCANPIX

Utslått, men ikke slått ut

KOMMENTAR: (Italia - Norge 2-1). Resultatet er like klassisk som kulissene i Roma. Italia vant hundre prosent fortjent. Og Haitam Aleesami er en framtidig back for Norge. Men playoff har vi aldri vunnet før.

Fotballen er akkurat så brutal og så slitsom som den fortonte seg denne tirsdagskvelden. Norge ledet sin EM-pulje til 17 minutter gjensto. Det var utenkelig for ett år siden. Nesten alle fotballkamper avgjøres av personlige feil. Det ligger i sakens natur. Tirsdag kveld sto Haitam Aleesami rakrygget og unnskyldte seg for medspillere og det norske folk. Vi har sett hundrevis av lignende scoringer. Det var ingen megatabbe, men det var en feil stor nok til at Norge mistet den sikre EM-plassen. Så marginal er toppidretten. Så marginalt er det fra å vinne sin EM-pulje til å bli nummer 3 på veien til et fotball-EM. Før det hadde vi sett Aleesami på et 40-metersløp som nesten bragte ham alene med keeper. Han er en offensiv backtype med herlig vilje.

LES OGSÅ: Haitam ingen syndebukk

Vi talte 9-1 i målsjanser til Italia, 9-2 i cornere. Bortsett fra Alexander Tetteys vidunderskudd, skapte ikke Norge noenting i Roma. Også det var ventet. Vi scoret på den ene sjansen vi fikk, og noen ganger holder det. Denne gangen holdt det ikke. Kroatia slet med å vinne 1-0 på Malta. Men gjorde det. Og jublet som barn da de fikk vite at Italia hadde slått Norge. Tyrkia gikk videre som beste treerlag etter scoring i nest siste minutt. Marginer, alltid marginer. Men for noen av oss er det veldig norsk å sette inn Jone Samuelsen i stedet for Martin Ødegaard når Norges utfordring er å holde på ballen. Vi må benytte de vidunderbarna vi har.

For Norge venter nå omspill (playoff) i november. To kamper mot enten Bosnia-Hercegovina, Sverige, Ungarn eller Ukraina. Oppgjørene trekkes søndag. Et oppgjør mot Sverige blir en nordisk thriller med Zlatan i hovedrollen. Sportslig er nok Bosnia eller Ungarn å foretrekke. Men sannheten er at Norge aldri har vunnet noe playoff. Vi har fått to sjanser før. mot Spania og Tsjekkia. Nå skal Per-Mathias Høgmo bygge en ny tro inn mot de oppgjørene.

Antagelig er Norge akkurat så gode som denne vireligheten nå beskriver. Sannheten var at flaks og hardt arbeid hindret større nederlag i Roma. Men før den siste kampen var altså Norge i posisjon til å vinne pulja. Det hadde veldig få noen tro på for ett år siden. Hvor er vi om ett år fram i tid?  Da er kvalifiseringen til VM i Russland i gang. Har vi spilt et EM-sluttspill før det? Svaret får vi midt i november. Ullevaal stadion fylles på ny. Skulle Norge klare det, trekkes EM-sluttspillet 12. desember. Da vet vi hvordan fotballåret 2016 blir seende ut. Konklusjonen denne kvelden bekreftet bare en evig sannhet. Norge slår aldri italia i avgjørende fotballkamper. Vi gjorde det ikke i 2015, og vi gjorde det ikke i 1938, 1994 eller 1998 heller.

Disse kan Norge møte i playoff