Sport

Sri Sri er navnet. Global kriseløser som vil hjelpe idretten

Kan toppidretten reddes? En anerkjent indisk fredsambassadør vil involvere seg.

Det var ikke bare doping som ble diskutert da verdens fremste antidoping-bekjempere var i Oslo denne uka.

Idrettens kraft

I buketten av toppnavn var også den indiske fredsmegleren Sri Sri Ravi Shankar, som også holdt et innlegg på konferansen.

– Jeg ser hvilken kraft idretten har og hvilke muligheter som ligger i den til å skape fred og forståelse. Sport er et veldig globalt språk som ikke skal undervurderes, sier Shankar til Dagsavisen der vi møter ham på Grand hotell foran den internasjonale antidop-konferansen.

Det vil si, han ser helst at vi bare bruker Sri Sri. Fornavnet. Hans varemerke er smilet. Han smiler hele tiden.

Fredsmegler

Det er nesten 30 varmegrader ute og den karismatiske inderen stortrives på sitt Oslobesøk.

Han har vært fredsmegler i en rekke politiske konflikter verden over, fått en rekke utmerkelser og  etablerteorganisasjonen «Art of Living Foundation" tidlig på 80-tallet. Nå har han også utvidet med "World Forum for Ethics in Business"

Ikke-vold ligger bunnen av hans engasjement etter inspirasjon fra Mahatma Gandhi.

Business

– Sport er i utgangspunktet lek. Men leken er blitt business. Og med business kommer grådigheten. Alt dette gjør noe med mennesker, sier Sri Sri, som mener det er de grunnleggende holdningene og livsverdier man må søke å påvirke.

I hans eget land er cricket den største sporten og han ser hvordan også kampfiksing er blitt et stort problem der. Som følge av økonomisk vekst og fristelser til å jukse.

Han kommer rett fra et møte med Johann Olav Koss, som nå har startet organisasjonen «Fairsport», en organisasjon for utøvere som jobber for høyere etiske standarder og rettferdighet i toppidretten.

Aldri gi opp

Det er lett å være pessimist på idrettens vegne. Sri Sri smiler det bort.

– Det er en grunnleggende positiv kjerne i alle mennesker, uavhengig av bakgrunn og religion. Det må vi tro på, sier han.

Men også han er opptatt av å sette seg konkrete mål og få til noe.

Hjemme i India har han ikke bare jobbet med fredsarbeid og yoga, han har fått bygget skoler i fattge distrikter og i Odisha har han sitt eget universitet.

– En stor personlighet som det er verdt å lytte til. Etiske verdier er det mulig å jobbe med på globak basis, sier Johann Olav Koss til Dagsavisen.

Sri Sri har ikke engasjert seg vedig i idretten før, men han har oppdaget hvilken samlende kraft den har.

Stor innflytelse

Han utelukker for eksempel ikke at OL i Sør-Korea sist vinter hadde påvirkning på det forholdet som nå utvikles i nord og sør.

– Det har sin egen verdi å snakke sammen. Å få til dialog, sette seg ned og se at motparten også et et snilt menneske, sier han.

62-åringen bruekr også sosiale medier for å spre sitt budskap. Han har ikke mindre enn 4,6 millioner følgere på twitter.

I Oslo fikk han høre om idrettens grunnleggende etiske problemer med hovedfokus på dopingarbeidet. Han møtte også Linda Hofstad Helleland som har som ambisjon å overta ledervervet i WADA, verdens antidoping-organisasjon.

– Det er et stort og viktig arbeid som gjøres og idretten må ha hjelp fra folk og organisasjoner utenfra, sier han.

Det var også et av hovedtemaene under kongressen. Hvordan regjeringer må støtte arbeidet og hvordan kontrollapparatet som etableres uavhengig av idrettens egne organisasjoner.

Hans favorittsport? Han smiler spørsmålet bort.

– Jeg insipreres av leken. Det får smilet fram hos alle, sier han.

Mer fra Dagsavisen