Vintersport

Riiber VM-konge etter sitt fjerde gull: – Ubeskrivelig

Kombinertesset Jarl Magnus Riiber gikk inn til sitt fjerde VM-gull av fire mulige da han vant lørdagens renn i storbakken. Jens Lurås Oftebro tok sølvet.

Riiber la grunnlaget for sitt fjerde individuelle VM-gull med å vinne hoppdelen etter et monsterhopp på 147 meter. Det var fem meter over gjeldende bakkerekord.

Han gikk et solid langrenn som ikke levnet konkurrentene særlig sjanse om gullet.

– Ubeskrivelig. Man blir jo mer og mer nervøs når det nærmer seg fire gull. Men å sette spikeren i kista i hoppbakken var deilig. Dette har gjort opp for alt det dårlige som har skjedd tidigere i sesongen, sa Riiber til NRK.

– Det er nydelig. Det er fem gull og ny pers, sa kombinertsjef Ivar Stuan til NRK.

Jens Lurås Oftebro gikk et taktisk godt løp og endte på annenplassen 1.01 minutter bak, mens verdenscupleder Johannes Lamparter fra Østerrike endte med bronsen.

Tidligere i mesterskapet har Riiber vunnet gullet i liten bakke, blandet lagkonkurranse og lagkonkurransen for menn.

Han har fra tidligere også individuelle VM-gull fra 2021 og 2019.

Riiber gikk ut med 36 sekunder til japanske Ryota Yamamoto, men hadde rundt 1.25 ned til sterke løpere som Julian Schmid og Johannes Lamparter.

Spenning om sølvet

Det var mest spenning rundt kampen om de øvrige medaljene. Oftebro startet 1.33 minutter bak sin landsmann på sjetteplass.

Etter 6,2 kilometer var toer Yamamoto og estiske Kristjan Ilves tatt igjen. Oftebro slo til i den siste padlebakken og distanserte Lamparter og tok sølvet. Oftebro har også to gull fra lagkonkurransene tidligere i mesterskapet.

– Det smaker godt med sølvet. Hadde en fin inngang til mesterskapet så skuffet jeg litt, men får med meg to laggull.

Jørgen Graabak fikk det ikke til å stemme i hoppbakken og fra sin 20.-plass fikk han en umulig oppgave, men klarte å gå seg inn til åttendeplass.

Grensen til å hovere

– Jeg blir nummer åtte. Gleder meg over lagkompisene og marinere min egen smerte og bruke den som motivasjon i sommer for videre satsing. Jeg vet jeg har mer inne, sa Graabak.

Han fikk også med seg at Riiber stoppet helt opp noen hundre meter før mål og så seg rundt etter konkurrentene.

– På grensen til å hovere. Han driter oss ut nok på idrettsbanen, men han skal få lov til det på en dag som denne, sa trønderen.

Espen Andersen var nummer elleve etter hoppdelen og han hadde som en målsetting om å ta seg inn blant topp ti, men falt tilbake til 12.-plass.

Mer fra Dagsavisen