Vintersport

Norsk sølvjubel i nervepirrende VM-konkurranse: – Føles som seier

Halvor Egner Granerud og Norge tok sølvmedaljen i en intens blandet lagkonkurranse i Planica-VM søndag. På sletta var det nerver i høyspenn før avgjørelsen.

Tyskland ble verdensmester, 12,7 poeng foran Norge. Slovenia på bronseplass hadde 16,8 poeng opp til tyskerne.

– I dag føles det som en seier. Vi tapte for et av de lagene som er hakket hvassere enn oss, hvis vi ser på resultatene så langt i mesterskapet, sa Clas Brede Bråthen til NTB.

– Det er en historisk god innsats av Tyskland, men det er gøy å være det laget som gir dem kamp helt inn, fortsatte sportssjefen.

Da Halvor Egner Granerud skulle gjøre Norges siste hopp i konkurransen, måtte han av bommen på toppen flere ganger. Det skapte intens spenning. Johann André Forfang gjemte seg bak reklameskiltene og våget knapt å se.

– Det var vondt på slutten der. Det ble hakket for spennende for min del. Spesielt da Halvor måtte av bommen to ganger. Det synes jeg var litt ekkelt, men det endte relativt godt, sa tromsøværingen til NTB.

Betyr mye

– Var du nervøs for at medaljen skulle glippe, eller håpet du veldig på gull?

– Jeg håpet veldig på gull, det er klart. Vi hadde verdens beste skihopper som satt igjen på toppen. Da vet man det er muligheter, og da blir man nervøs, sa Forfang.

Sølvet er han uansett fornøyd med.

– Det er vi nødt til å være veldig fornøyd med. Vi ledet etter første omgang, og da stiger forventningene. Så tapte vi noen poeng her og der, men vi skal være fornøyd med å være med i kampen helt inn, sa Forfang.

Medaljen smakte fortreffelig.

– Det er utrolig deilig. Medaljene har ikke blitt kastet etter meg de siste årene, sa tromsøværingen.

Norge i føringen

Før finaleomgangens siste pulje ledet Tyskland konkurransen med 7,3 poeng ned til Norge. Slovenia var 11,6 poeng bak.

Norge ledet etter førsteomgangen med 4,4 poeng ned til toer Tyskland, mens Slovenia lå på 3.-plass kun 0,1 poeng bak tyskerne.

Slovenia gikk derimot i ledelsen da finaleomgangens første pulje hadde hoppet.

Gullet glapp

Anna Odine Strøm hadde tunge forhold og landet på 91 meter. Slovenia snek seg dermed forbi og ledet med 0,9 poeng.

– Jeg føler vi har såpass gode hoppere i dag at selv om Anna får 30 plusspoeng totalt, så er hun der oppe og kjemper blant de beste jentene. Det er ikke mange som hadde håndtert de forholdene så godt som henne, sa sportssjef Clas Brede Bråthen til NTB.

Forfang forbedret lengden på hoppet sitt i finaleomgangen og landet på 98 meter, men et kjempehopp av Timi Zajc økte Slovenias forsprang til 10,6 poeng.

Thea Minyan Bjørseth hoppet 99.5 meter i finaleomgangen og tok seg forbi Slovenia. Tyskland tok derimot over ledelsen.

De siste fire verdensmesterskapene har Tyskland vunnet blandet lagkonkurranse i hopp. Også i Oberstdorf-VM i 2021 tok det norske laget sølv.

Mer fra Dagsavisen