Vintersport

VM-revansje for Golberg etter 2013-kollaps – Klæbo gikk Norge inn til nytt gull

Ti år etter sitt VM-mareritt ble Pål Golberg (32) helt sentral da han og Johannes Høsflot Klæbo (26) sikret gull i lagsprinten i Planica.

Golberg trykket til på sin siste etappe og skaffet seg et lite forsprang inne på stadion. Klæbo gikk ut i tet med noen meters ledelse, og han hadde fin kontroll inn mot mål. Den norske duoen jublet i målområdet.

Luken Golberg sikret, kan ha avgjort mye av konkurransen.

– Jeg har det veldig bra. Det var litt spesielt å våkne i dag med nøyaktig samme været som for ti år siden. Men jeg gledet meg bare til å komme i gang. Føret var kanskje bare en fordel for meg, sa Golberg til NRK.

Tung smell

I 2013 var Golberg VM-favoritt sammen med Petter Northug i lagsprinten. Da endte det med full sprekk for debutanten under rennet i Cavalese.

– Jeg kunne ikke bedt om et bedre utgangspunkt. Vi gjorde jobben begge to. Jeg følte meg trygg også da Federico Pellegrino kom opp til meg, sa Klæbo til NRK.

– Pål har vært rolig. Vi gikk en fin tur i går (lørdag) sammen med Arild (Monsen) og la en god plan, sa Klæbo.

– Johannes gjorde et smart trekk mot slutten. Han roet ned, og så har han dobbeltdansen fra siste sving som ingen tar ham på, sa sprinttrener Arild Monsen til NRK.

– Pål hadde full kontroll. Jeg har verdens beste jobb, la han til.

Holdt ikke

Sverige falt ut av gullkampen inn mot siste veksling. Calle Halfvarsson hadde ikke krefter til å henge med Norge, Frankrike og Italia.

Italienerne tok sølvet foran Frankrike. Svenskene kom inn på 5.-plassen.

– Vi hadde det tøft hele veien. Materialet var ikke helt på topp i dag for oss. Jeg gjetter på at skiene var dårlige. Det føltes som vi gikk på treningsski, sa Halfvarsson til NRK.

Storfangst

Lagsprinten endte med Klæbos åttende VM-tittel. Han har bare Northug (13) og Bjørn Dæhlie (9) foran seg på medaljestatistikken for menn.

Klæbo ble nummer to på tremila med skibytte fredag.

Klæbo tok sitt tredje strake VM-gull i lagsprint. I 2019 var Emil Iversen med Klæbo, mens Erik Valnes kom inn på laget for to år siden.

Klæbo (gull) og Golberg (sølv) var best også i den individuelle sprinten i årets VM. Simen Hegstad Krüger vant tremila med skibytte tidligere i mesterskapet.

Neste langrennskonkurranse for menn går onsdag. Da skal løperne gjennom 15 kilometer fri teknikk med intervallstart.

Mer fra Dagsavisen