Ski

Tynt bak langrennstoppene i Oslo

Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger er fortsatt Oslos største langrennsnavn. Hovedstaden har ingen løpere på elitelag eller rekruttlag for kvinner.

Det er alltid store spenninger landet rundt når neste sesongs landslag i langrenn tas ut. For dette er fortsatt en av landets største idretter. I år ble de store snakkisene vrakingen av Ragnhild Haga og Finn-Hågen Krogh fra elitelagene. Det er mye å si om det. Men er Oslo fortsatt skinasjonens nav? Det ser ikke slik ut.

For bak de to nevnte toppene fra Lyn, som hadde en strålende sesong sist vinter, har Oslos mange løpere åpenbart langt fram til toppnivået. Nærmest er Håvard Moseby fra Kjelsås og Iver Tidheim Andersen fra Rustad som er inne på guttas rekruttlag. På juniorlaget er ingen Oslogutter med, mens Lyns Tuva Anine Brusveen-Jensen er eneste Oslojente.

Kjelsås-løper Håvard Moseby er på rekrutt-landslaget. Foto:

En løper fra Lyn, en fra Kjelsås og en fra Rustad er altså inne blant de 24 navnene som utgjør rekrutt- og juniorløpere under vingene til Norges Skiforbund. Nå kan det være skjulte kandidater der ute som ikke fikk vist seg fram gjennom en svært amputert konkurransesesong sist vinter. Nesten alle nasjonale renn ble avlyst. Men trenerne som melder inn kandidater har uansett god oversikt.

Holund og Hegstad Krüger har VM- og OL-gull i skiposen og duoen avsluttet sesongen med dobbeltseier på den femmila som egentlig skulle gått i Holmenkollen. Begge er medaljekandidater til vinterens OL i Beijing.

Det er på kvinnesiden bekymringen er størst, både i topp og bredde. For hva skjuler seg egentlig bak Therese Johaug og Heidi Weng når de en dag gir seg? Johaug kan avslutte karrieren allerede etter kommende vinter. Ingvild Flugstad Østberg er tatt ut fordi treningsarbeidet hennes ser bra ut. Men er en skjør plante med sine helseutfordringer.

Osloløpere? Det kryr av dem i de store skiklubbene vi har i Røa og Lyn på Oslo vest, Kjelsås i Oslo nord og Rustad og Høybråten og Stovner på Oslo øst. Men steget opp til landslag er langt. Og det er der man kommer inn i treningsmiljøer med løpere på samme nivå. Tuva Anine Brusveen-Jensen er tre år yngre enn Helene Marie Fossesholm og har utvilsomt et spennende potensial. Hun har også lagvenninner i Lyn som kan utvikle seg raskt. Forhåpentligvis får de flere konkurranser neste sesong.

PS. Martin Jonsrud Sundby går for Røa og satser antakelig på Ski Classics og langløp kommende vinter.

PS II: Det er full anledning for løpere utenom landslag til å kvalifisere seg for verdenscup og mesterskap. Men da må man gå fort på ski.



Mer fra Dagsavisen