Sport

Seks millioner meter til OL

SVØMME-NM: Han svømmer nærmere tre millioner meter årlig og trener like mye som Bjørn Dæhlie i glansdagene. Nå staker svømmekometen Henrik Christiansen ut kursen mot OL i Rio i 2016.

DRAMMEN (Dagsavisen): – Jeg mener det er realistisk med OL allerede om to år. En finale i Rio er målet, sier Henrik Christiansen til Dagsavisen.

Norsk svømming er inne i et generasjonsskifte og trenger sårt å få fram nye enere. Således passer det særdeles godt at Christiansen virkelig har fått sitt gjennombrudd i år. Forrige helg toppet det seg da 17-åringen svømte inn til tre medaljer og ble tidenes mestvinnende norske svømmer i et junior-EM. Samtidig tok han over norgesrekorden på samtlige av sine medaljeøvelser (400, 800 og 1500 meter fri).

Står opp grytidlig

Men resultatene har sin pris. For etter at Christiansen i 2009 bestemte seg for å satse på svømmingen, har han lagt ned utallige treningstimer i bassenget.

– Jeg har økt treningsmengdene mer og mer, men det siste året har økningen vært større enn noen gang. Nå ligger jeg på 2,8 millioner meter i året. Jeg regner med å bikke tre millioner meter i løpet av sommeren, sier svømmetalentet fra Lillestrøm.

At juniorsvømmeren fra Romerike lever et litt annet liv enn andre gutter i slutten av tenårene, er ikke til å legge skjul på.

– Jeg står opp kvart over fem alle dager utenom torsdager, for jeg må ha tid til å trene om morgenen før jeg drar på skolen. I tillegg trener jeg også to ganger både lørdag og søndag. Det blir omtrent 30 treningstimer i løpet av en uke, sier Christiansen som dermed trener like mye som Bjørn Dæhlie gjorde i glansdagene.

Skryt fra landslagssjefen

17-åringen er forberedt på å ofre det meste for å nå sitt store mål.

– Jeg klarer foreløpig å kombinere trening og skole, men det blir lite tid til annet. Det er viktig å begynne satsingen så tidlig som mulig. Jeg har allerede levd et toppidrettsliv i flere år, understreker Christiansen. Landslagstrener Petter Løvberg er klar over romerikingens potensial. Han ser klare likheter med svømmeikonet Alexander Dale Oen.

– Man skal være forsiktig med å hause opp en 17-åring for mye. Men det er klare likheter mellom Henrik og Alexander når det kommer til det å legge ned innsats i treningen. Det samme når det gjelder både nysgjerrigheten og evnen til å utvikle seg, sier Løvberg til TV 2.

Ungdoms-OL

Denne uken er Henrik Christiansen og resten av norgeseliten på plass under langbane-NM i Drammensbadet. Selv om Christiansen åpnet mesterskapet med gull på 400 meter fri, medgir han at NM ikke er sesongens viktigste stevne.

– For meg blir NM kun en gjennomkjøring. Siden det snart er ungdoms-OL, er jeg inne i en tøff treningsperiode. Jeg har planer om å spisse formen mot det mesterskapet, sier Christiansen.

For å klare medalje i ungdoms-OL er han forberedt på å svømme minst like fort som i junior-EM. Etter hvert håper 17-åringen å kunne kjempe i verdenstoppen også på seniornivå.

– Målet er å bli best i verden, men det er vanskelig å si hvor lang tid jeg trenger. Det kan ta to år, og det kan ta fem år, sier Christiansen.

I morgen runder han av NM med 800 meter fri. Det blir som barnemat å regne når vi vet hvor mange millioner med meter som ligger framfor ham før en eventuell OL-start.

are.kolstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen