Norge gjorde VM-jobben mot Island – og fikk helpen de trengte

Norges håndballgutter fikk VM-hjelpen de trengte av Frankrike. Det blir norsk cupspill mot enten Spania eller Ungarn onsdag, etter at Norge tidligere på dagen slo Island 35-33.

Etter 35-33-seieren over Island, var Norge avhengig av fransk bistand for å komme til kvartfinalen.

Seier eller uavgjort for Frankrike var det Norge håpet på. Portugal lå under 12-16 ved pause. Frankrike leverte VM-beste og kjørte hardt på hele veien til 32-23-seier.

Det var også med på å gi det franske laget en psykologisk fordel foran OL-kvalifiseringen i mars der lagene igjen møtes.

Portugiserne var avhengig av seier for å sende Norge ut av VM og selv gå videre. Skuddene var ofte altfor dårlige til at laget kunne få resultatet det trengte.

Norden på topp

Danmark og Sverige (som har norsk trener i Glenn Solberg) er også klare for kvartfinale.

Mandag kommer svaret på hvem Norge spiller mot onsdag. Spania er regjerende EM-mester og en total marerittmotstander for Norge. Spanjolene har 18 strake triumfer over Norge med seg inn i VM. I 1997 kom den hittil siste norske seieren over Spania.

Norge får en hviledag mer enn motstanderen før kvartfinalen.

Dårlig ut

Åpningstapet mot Frankrike kunne blitt kostbart for Norge. Her spilte sykdomsforfallet til Christian O’Sullivan trolig kraftig inn. Med ham på banen, ville det høyst sannsynlig ikke blitt norsk nederlag. Kampen endte 24-28.

Norge slo Island etter en kamp med full fart og tamt forsvarsspill. Keeper Kristian Sæverås kom inn fra start i 2.-omgangen og utgjorde en forskjell med flere viktige redninger. Så kjørte Norges tropp en kort busstur, og en del av spillerne fikk med seg 2. omgang av Frankrike – Portugal.

For Norge venter om ikke lenge en svært overkommelig OL-kvalifisering på hjemmebane i mars. Der er Chile. Brasil og Sør-Korea motstandere, og de to beste får OL-plass.

Det skal svært mye til for at det ikke blir et norsk herrelag i håndball i Tokyo – om lekene blir arrangert – i juli og august.

Straffet

Norge skaffet seg ledelsen mot Island etter vel ti minutter mot Island. Motstanderen pådro seg tre utvisninger allerede på snaut tolv minutter i starten av kampen.

Det ble til fire kort etter, og da sprakk det for treneren Gudmundur Gudmundsson. Han hylte ut mot dommerne og hoppet opp og ned på sidelinjen.

Islendingene gikk ekstra hardt til verks mot Sander Sagosen. Han tok telling tidlig i kampen etter en smell mot hodet, men kom seg ganske fort.

Keeperløft

Petter Øverby scoret tre av Norges mål på vei mot 8-5-ledelse. Norge brukte fart så mye som mulig i angrep, og det ga mange norske mål.

Men i forsvar var det tendenser til full lekk. Det sto hele 18-18 ved pause. Keeper Torbjørn Bergerud hadde en tøff omgang uten mye hjelp. Han ble benket i 2. omgang.

Sæverås kom inn og reddet tre skudd nesten umiddelbart. Så fulgte han opp med å stoppe et straffekast og en 100-prosentsjanse ikke lenge etter.

Sagosen, Gøran Johannessen og Harald Reinkind var i skuddform og straffet Island ofte.

Norge ledet klart, men bommet mye i sluttfasen. Derfor ble kampen ganske jevn til slutt. Island var ett mål bak noen minutter før slutt, men Norge holdt unna.

VM-sluttspillet håndball menn i Egypt søndag, hovedrunden gruppe 3 i 6.-oktoberbyen:

Island – Norge 33-35 (18-18)

Norge: Torbjørn Bergerud, Kristian Sæverås – Sander Sagosen 8, Harald Reinkind 6, Magnus Jøndal 3, Kristian Bjørnsen 2, Bjarte Myrhol 2, Sander Øverjordet, Kent Robin Tønnesen 2, Gøran Johannessen 5, Alexander Blonz, Christian O'Sullivan 2, Thomas Solstad, Petter Øverby 4, Kevin Maagerø Gulliksen 1, Eivind Tangen.

Toppscorer Island: Olafur Andres Gudmundsson 6.

Dommere: Gjorgji Nachevski og Slave Nikilov, Makedonia..

Utvisninger: Island 8 x 2 min. og rødt kort, Norge 7 x 2 min.