Sport

Löw om hvem som blir tøffeste motstander: - Tsjekkia, Nord-Irland, Norge

Joachim Löw tok i mot spørsmål fra skoleelever og tyske og norske medier på Ullevaal lørdag. Tolken måtte halvere lengden på svarene hans.

ULLEVAAL STADION: Treneren som kan kalle seg regjerende verdensmester i fotball, med like mørk pannelugg som da han tok over jobben for ti år siden, var i godt humør i sommervarme Oslo og startet med å snakke om naturen, som så mange tyskere i Norge gjør.

Men det var bare et statement om at de ikke hadde kommet hit for å se på naturen, men for å slå Norge. "Die mannschaft" landet på Gardermoen lørdag formiddag.

På Dagsavisens spørsmål om hvordan han lister opp Tysklands største utfordrere i denne kvalifiseringspulja, kom svaret uten betenkningstid: 1. Tsjekkia, 2. Nord-Irland, 3. Norge. Og han stoppet der. De to siste lagene i pulja er Aserbajdsjan og San Marino.

Og for ordens skyld: Det er bare vinnerlaget som går rett til VM. Toeren må ut i playoff.

Tyskland slo Nord-Irland i EM i sommer etter kanskje et av mesterskapets beste kamper.

Tapte for Norge

Men: Joachim Löw taper sjelden fotballkamper. Han har møtt Norge bare en gang i sin regjeringstid, i 2009. Det var en privatkamp med Egil Olsens comeback som norsk landslagssjef og Norge vant sensasjonelt 1-0 i Düsseldorf.

Men privatkamper og kvalifiseringskamper er to verdener i hans hode.

- Derfor legger jeg liten vekt på kampen Norge spilte mot Hviterussland onsdag. Den var ikke god, men den har ingen betydning søndag. Det blir en helt annen ramme og temperatur, svarte han.

- Hva slags kampbilde ser du for deg?

- Jeg regner med at vi kommer til å styre kampen mye og ha ballen i laget. Men Norge har et solid forsvar og kan være farlige på kontringer, enten ved fart eller lange pasninger, sier han.

Og legger til: - Norge er et bedre lag enn Finland, som vi slo 2-0 på onsdag. Norge har spillere i England, Tyrkia, Nederland. Og Tyskland!, la han til.

Ingen skader

I motsetning til Norge har ikke Löw noen skader i sin tropp..

– Julian Draxler trente med laget og er klar. Det var noen som ikke spilte mot Finland som er med i morgen. Formasjonen vi velger er ikke så viktig. Vi kan spille offensivt og defensivt, og formasjonen kan endre seg gjennom kampen.

Keeper Manuel Neuer er tyskernes nye landslagskaptein, etter at Bastian Schweinsteiger takket av i privatlandskampen mot Finland.

– Han var kaptein i EM og gjorde sakene sine veldig bra. Det fantes andre kandidater, som Sami Khedira, Thomas Müller og Toni Kroos, men Neuer var et logisk valg, sier Löw. Og han la ut om tysk fotballfilosofi og svarte på spørsmål fra noen av de omlag 40 tyske journalistene som er på plass til denne kampen. Men den for anledningen innleide tolken, nøyde seg med halve svarene stort sett. Men han tok med det viktigste.

Aldri tapt en bortekamp

Av my pussig fotballstatistikk, hører det med at Tyskland aldri har tapt en VM-kvalifiseringskamp på bortebane, heller ikke en åpningskamp i kvalifiseringen. De to tapene de har fått, har begge kommet på hjemmebane.

I årets fotball-EM røk Tyskland ut i semifinalen etter 0-2 for Frankrike. Det var et flatterende resultat. Etter en halvtime burde Tyskland ledet med samme sifre.

– Det var ikke vanskelig å motivere seg. Jeg har vært sjef i ti år. Det har vært en pause etter mesterskapet, men nå må vi finne en ny visjon og vei videre, sa 56 år gamle Löw som altså aldri har slått Norge. Men han har bare fått ett forsøk.

Før Löw inntok podiet på Ullevaal, møtte Toni Kroos opp av spillerne. Real Madrids midtbanespiller måtte innrømme at han ikke kunne navnet på mange norske spillere, unntatt klubbkamerat Martin Ødegaard, men han er jo ikke med.

- Men jeg vet de har to spillere i Hertha Berlin, avslørte han.

Tyskland trener på Ullevaal stadion senere lørdag.

Mer fra Dagsavisen