Sport

Ljungqvist mener Coe kan rydde opp

I over 30 år satt den svenske dopingeksperten Arne Ljungqvist og tidligere IAAF-president Lamine Diack i samme styre. Ljungqvist mener Coe er rett mann til å rydde opp.

Av Egil Sæther

Ljungqvist har forståelse for at IAAFs nåværende president, briten Sebastian Coe, sier at han var uvitende om at Diack var arkitekten bak korrupsjons- og dopingskandalene i forbundet.

Da WADA torsdag presenterte del to av utredningen rundt dopingfusket i Russland, pekte de på Diack som mannen bak elendigheten.

Kommisjonens leder, Dick Pound, mener at nåværende president Sebastian Coe er rett mann til å rydde opp i organisasjonen, tross at engelskmannen satt i sju år som visepresident under Diacks ledelse, og at mange mener at Coe burde ha sett hva som foregikk.

Enig med Pound

Ljungqvist er enig med Pound i at Coe bør få fortsette jobben med å få IAAF på rett kjøl.

– Jeg vet hvordan det er å sitte i et styre med veldig begrenset innsyn. Det er nesten umulig for et vanlig styremedlem å ane om det foregår korrupsjon i administrasjonen. Det er presidenten og generalsekretæren som har makten, og det er heller ikke slik at man går unt og mistenker at noe slikt som dette foregår, sier Ljungqvist om avsløringene rundt Lamine Diack.

– På den annen side forstår jeg at noen reagerer på at man tar sine egne barn inn i varmen.

Samtidig

Ljungqvist og Diack kom samtidig inn i IAAFs styre i 1976. Svensken var til og med visepresident fra 1999, da Diack tok over som president, og fram til han gikk av i 2007.

– Diack var veldig usynlig til han ble president. Jeg hadde egentlig ingen peiling på ham. Visst pokker hadde vi ulike synspunkter, men noe slikt som dette kunne man ikke drømme om. For et jævla slag i ansiktet. Jeg forstår ikke hva som er hendt. IAAF var en foregangsorganisasjon og pionerer i kampen mot doping. Det er klart at man blir veldig lei når slikt som dette kommer for dagen, sier Ljungqvist.

Ljungqvist ser gjerne at det blir satt i gang flere utredninger. Gjerne mot andre idretter i Russland, men også mot andre nasjoner i friidretten.

– I dag antydet kommisjonen at de bare har krafset på overflaten av noe, sier svensken. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen