Sport

Legende i bokform. En ærlig historie om myten Bjørn «Botta» Skaare

BOTTA: På isen var han en stjerne uansett hvilket lag han spilte for. Utenom isen var han en person full av mystikk.

Av Tom Vestreng

Bergenseren Klaus Eriksen er over gjennomsnittlig sportsinteressert, og har to ganger gått til topps i «Kvitt eller dobbelt» i emnet fotball-VM.
Nå er han ute med sin første bok, «Botta», som kommer mandag. Det har blitt en god, ærlig og oppriktig bok, som vil glede mange – ikke bare hockeyinteresserte.

Tidenes største

Mange regner Botta som tidens største norske hockeyspiller. Noe selv stjernespillere som Mats Zuccarello og Espen «Shampo» Knutsen har uttalt.
Han er en legende, og kanskje den beste vi har hatt. Det er ham alle der ute snakker om», sier Mats Zuccarello i boken.– Min fascinasjon for Bjørn kommer selvfølgelig av at han var en fantastisk hockeyspiller. Samtidig er det rundt ham en aura av mystikk, det går mange anekdoter om han, han er myteomspunnet og man vet ikke om det man hører er sant eller ikke. Som jeg skriver et sted i boken; det vil alltid være ett eller annet ved han vi ikke kan forstå. Jeg viser til et sitat tatt fra en Bob Dylan-låt : «So easy to look at, so hard to define» (Bjørn var veldig begeistret for Dylan), sier forfatter Klaus Eriksen til Dagsavisen.– Jeg har sett ham spille, både i Furuset-drakt på første halvdel av 1980-tallet og på Djerv og Bergen/Djerv i årene fra 1985 til 1987. Jeg husker å ha deltatt i applausen han fikk som Furuset – spiller i Bergenshallen, sier Eriksen.

Les også: Mannen og mytene: Bottas reise

Uten rådgivere

Dagens idrettsutøvere har fullt om med agenter og rådgivere, som forhandler fram kontrakter og goder. Bjørn hadde ingen rundt seg. Noe som også gjorde at han aldri fikk fotfeste i verdens beste hockeyliga, NHL. Det ble med en kamp for Detroit Red Wings i 1979. Bjørn var heller ikke en person som ba om hjelp. Og hadde han bestemt seg for noe, så ville han helst ordne opp på egen hånd.
Bjørns meritter på isen er kjent for de fleste med hockeyinteresse. Men i kulissene var de mange som ville ha en bit av Bjørn. Under OL i Sarajevo i 1984 var det en diskusjon rundt Bjørns status. Profesjonell eller amatør?
Bjørn ble etter hvert tvunget av norske ledere til å skrive under på at han ikke hadde vært profesjonell, for å kunne spille OL for Norge. Til tross for at han hadde spilt en kamp i NHL tidligere. Det kostet til slutt Bjørn ett års utestengelse fra hockey.

Hjem

20. juni 1989 ringer Bjørn til min bror Frank: «Jeg er på vei hjem, og kan jeg bo hos deg noen dager? spurte Bjørn. Frank visste at Bjørn likte å kjøre om natten, og svarte at «jeg rer opp senga, og lar døra stå åpen. Da Frank sto opp neste morgen var sengen urørt.
Få minutter senere kom telefonen om at Bjørn hadde kjørt seg i hjel på vei hjem fra Sverige. Kun 30 år gammel.

Boken er å få kjøpt i Furuset Forum, på haugenbok.no eller hos bodoniforlag.no

Mer fra Dagsavisen