Den finske skilegenden Veikko Hakulinen legger ut på femmila under OL i Oslo i 1952. Sluttiden ble også legendarisk 3.33.33

Klassikeren Northug vil ha

Løperne vil ha tilbake den gamle femmila i Holmenkollen. Kravet gjentas og gjentas uten at noe skjer. Selv fellesstart-spesialisten vil ha et alternativ.

Kommentar: Reidar Sollie

Petter Northug var elleve år gammel sist den klassiske Kollen-femmila ble gått. Sløyfa var 25 kilometer lang og slynget seg relativt langt inn i Nordmarka. Fredag gjentok han budskapet om å få den tilbake. Og fikk støtte av både Martin Johnsrud Sundby og Marit Bjørgen. Hvorfor?

Når man er interessert i noe som 11-åring gir opplevelsene man prioriterer sterke inntrykk. Petter Northug var som den daværende typiske norske tv-seer. Han satte seg ned og ventet. Ventet på neste løper, neste passeringstid, neste tolkning av utviklingen av løpet. I 1997 ble 25km-traseen gått for siste gang. Og italienske Pietro Piller Cottrer vant.

Deretter gikk man en litt kortere sløyfe tre ganger før femmila i Kollen meldte endelig overgang til stadionidrett i en seksrunders løype fra 2010. Det er den samme man går lørdag ettermiddag.

Langrenn blir nostalgi hver gang man kommer ti Holmenkollen. Løperne har mast om å få tilbake den klassiske femmila med intervallstart siden den forsvant. Men arrangørkrav og tv-ønsker om fellesstart har kommet foran. Og det aner oss at kravet ikke er så helhjertet lenger. Ingen klagde på underholdningsverdien i de to siste femmilene i VM. Det pussige i år er at man får sesongens to eneste 50 kilometere med to ukers mellomrom. Da kunne en av dem vært i intervallstart, som Petter Northug påpekte.

For han er opptatt av langrennssportens utvikling. Og selv om han nå har vunnet absolutt alle distanser i mesterskap, er han oppvokst med bildet av «milslukerne» som skisportens hedersmenn. Derfor mener han fortsatt en femmil i mesterskap er det gjeveste å vinne. Og skulle man først bli nostalgisk i Kollen, kunne man jo dra tida tilbake til 1914 og gått femmila i en hel sløyfe i en hemmelig løype? Løperne fikk vite om traseen få timer før rennstart. Neppe ønskelig for dagens tv-produksjoner. Men den aller første Kollen-femmila, i 1888, gikk i to sløyfer a 25 kilometer. Men da startet man ikke i Holmenkollen, men på Majorstua.

Lørdag er det ikke mesterskap. Årets Holmenkollrenn er en vintertakkefest for tidenes mest suksessrike landslag. Som Petter Northug var en del av. Kanskje han kommer tilbake når femmila i Kollen blir en klassiker med intervallstart igjen?

KOLLENFAKTA:
1888: Første Kollen-femmil, 2x25km.
1913: Første femmil i et helt strekk.
1914: Første femmil i helt strekk til og fra Holmenkollen.
1950: Siste år med femmil i en hel runde.
1997: Siste år med femmil i 2x25 km.
2008: Siste år med femmil over 3x16,7km.
2010: Første fellesstart i 8,3km-runde