Sport

Kan man vinne uten å ha vunnet noe?

Idrettsgallaen skal plukke «Årets navn» ut fra tolv kandidater. Har fotballspillere noe der å gjøre?

KOMMENTAR

Det morsomste med vrimmelen av priser til Idrettsgallaen (på Hamar 4. januar) er alle store og små diskusjoner den skaper. I år har to fotballspillere fått plass på den mest prestisjetunge lista, den som skal kåre årets navn: Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland.

Bortsett fra å vinne fotballkamper har ikke Martin Ødegaard vunnet noen titler. Braut Haaland kom til en seriemester og Salzburg leder ligaen i Østerrike. Og han forlot en kommende seriemester i Norge. Men begge har hatt stor framgang og gjort oppsiktsvekkende kamper. Braut Haaland med hat trick i mesterligaen og ni mål i en U-landskamp. Er det godt nok i en slik kåring?

Magnus Carlsen har ytret på Twitter undring over at han ikke er nominert, men var nominert i 2018 da han mente han selv ikke var kvalifisert. Sjakk er ikke en del av norsk idrett og Carlsen er derfor ikke nominert i andre kategorier heller. Men han kunne vært med i klassen «årets navn», opplyser toppidrettssjef og juryleder Tore Øvrebø.

Det er du og jeg, altså det såkalte folket, som skal stemme på «Årets navn» 4. januar. Før det vet vi hvem som har blitt det samme i diverse aviser og blant sportsjournalistene. Norsk toppidrett er et allsidig bilde. Det presteres høyt på mange helt forskjellige arenaer.

Dette er de nominerte:

Johannes Thingnes Bø (skiskyting)

Erling Braut Haaland (fotball)

Ada Stolsmo Hegerberg (fotball)

Håndballandslaget menn

Jakob Ingebrigtsen (friidrett)

Therese Johaug (langrenn)

Salum Ageze Kashafali (friidrett)

Johannes Høsflot Klæbo (langrenn)

Maren Lundby (hopp)

Anders Mol/Christian Sandlie Sørum (sandvolleyball)

Karsten Warholm (friidrett)

Martin Ødegaard (fotball)

Mer fra Dagsavisen