Fotball

Kan bli omkamp om VM

FOTBALL-VM: For første gang er det lagt fram bevis om korrupsjon i forbindelse med tildelingen av VM 2022 til Qatar.

Skal det bli omkamp om fotball-VM i 2022? I går åpnet FIFAs visepresident Jim Boyce for det. Avsløringen i gårsdagens utgave av Sunday Times dokumenterer at 30 afrikanske fotballedere ble bestukket for å få dem til å stemme for Qatar.

Boyce sa i går til BBC at han ikke ville ha problemer med å gå for en ny avstemning. Men han avventer råd fra FIFAs etiske komité, som også etterforsker korrupsjonsbeskyldningene, skriver NTB.

Australia nærmest

Det var Australia som lå nærmest å få VM i 2022. At Qatar ble valgt, kom som et sjokk på hele fotballverdenen.

Den engelske avisen hevder å sitte på millioner av dokumenter i form av e-poster, banktransaksjoner og brev som viser at en høytstående representant i Qatars fotballforbund delte ut totalt 5 millioner dollar til utenlandske fotballedere.

I neste uke reiser fotballpresident Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem til Rio de Janeiro, og FIFA-kongressen i forkant av VM.

- Nå er ikke jeg så veldig oppdatert på denne saken, og vet ikke mer enn hva jeg har sett i media, sier Hallén, og henviser til generalsekretær Kjetil Siem.

- Jeg tror ikke det er nødvendig at vi i NFF foretar oss noe i denne saken. Dette kommer til å rulle og gå, og FIFA selv vil ha dette opp på bordet, sier Siem til Dagsavisen.

- Ifølge ryktene skal Bin Hammam ha kjøpt 30 afrikanske fotballpresidenter for å få VM. Men det stemmer på en måte ikke. Det var FIFA som bestemte arrangør, og der var kun fire fra afrikanske land med, sier Siem.

- Kan det bli omkamp om VM?

- Det kommer helt an på. Om dette handler om hans forsøk på å bli FIFA-president, eller om det handler om å få VM til Qatar. Først må vi vite hvorfor, sier Siem.

Les også: Den korrupte idrettsbevegelsen

Bin Hammam involvert

Lignende påstander har også kommet tidligere, men Qatars VM-organisasjon har hele tida benektet at FIFA-medlemmer ble bestukket. Likevel er Bin Hammam ekskludert fra FIFA på livstid. Dette fordi han også prøvde å kjøpe seg stemmer da han ville utfordre Sepp Blatter som FIFA-president.

Ifølge The Sunday Times sto lobbyvirksomheten på i minst ett år før avstemningen, og den skal ha blitt styrt av den nå avsatte og utestengte Mohammed Bin Hammam. Han var i sin tid styremedlem for Qatar i FIFA og president i Det asiatiske fotballforbundet.

Dokumenter skal vise at Bin Hammam betalte penger til blant andre afrikanske fotballedere. The Sunday Times har forgjeves prøvd å få en kommentar fra Bin Hammam.

Mye diskutert

Tildelingen av fotball-VM til Qatar var kontroversiell og er blitt heftig diskutert de siste årene. FIFA-president Sepp Blatter erkjente nylig at det var feil å legge mesterskapet til ørkenstaten med tanke på å arrangere det på sommerstid. Han tilbakeviste samtidig alle påstander om at Qatar kjøpte til seg vertskapet.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen