Ishockey

Vinn eller forsvinn for VIF

(Stavanger Oilers - Vålerenga 4-3, 3-0 i kamper). Vålerenga fortsatte å misbruke sjansene sine, og da kom tredje tap på rad. Finaleplass krever fire strake seirer.

Av Per Erik Moen

Lørdagens kamp på Jordal Amfi blir et vinn eller forsvinn for Vålerenga. Med tap er det over og ut for denne sesongen. Kan VIF slå tilbake?

Skal man ha muligheter mot Stavanger Oilers i deres egen hule i Stavanger, må vesentlige faktorer fungere:

• Man må være 100 prosent med når kampen starter.
  • Man må score på de få sjansene siddisene gir bort.
  • Man må gjøre alt for å unngå utvisninger, og man må ha en keeper som spiller helt op mot max-nivået.

Slik gikk det ikke for Vålerenga torsdag kveld, og da står det ubønnhørlig 3-0 til hjemmelaget i matcher.

Men igjen ble det dramatisk helt på tampen av kampen. Hjemmelaget tok ledelsen 4-1 i siste periode, og tok litt lett på det. Først gjorde Simon Gamache 2-4, og da Daniel Sørvik dundret inn 3-4, og Oilers rett etter fikk en spiller utvist, kokte det. VIF trykket på, men så var det dette med marginer.
Et 4-4-resultat ville ført til spillerforlengelse. Men Stavanger slapp med skrekken.

Tam start

Den første perioden åpnet med to lag som følte og kjente på hverandre. Svært lite skjedde de første minuttene, men etter drøye syv minutter smalt det i Oilers' stolpe. Daniel Sørvik la en lang puck inn i sonen, Tobias Lindström skjøt og traff innsiden av stolpen, men etter at dommerne hadde sett på videoopptak, sto det fremdeles 0-0 på tavla.

Spillet bølget fram og tilbake, Oilers hadde noen skudd på Steffen Søberg i VIF-buret, uten uttelling. Men da Simon Gamache satt utvist for tripping, var det duket for ledelse til hjemmelaget. Kristian Forsbergs skudd var ikke all verden, men gikk likevel inn bak VIFs keeper Søberg. 1-0.

Steffen Søberg bestemte seg deretter for å holde VIF inne i kampen med en dobbelredning, det siste skuddet kom fra Christian Dahl-Andersen.

VIF var stadig frampå, og etablerte til tider et lite spillemessig overtak, og rett før første pause var det igjen klart for videodømming. VIF-spillerne hadde jublet for det de trodde var 1-1, men da dommerne hadde sett det de skulle på video, kom de ut på banen med tegnet "No goal". Meget omdiskutert.

Effektive Oilers

1-0 etter 1. periode.

Innbitte VIF-spillere kjørte på i midtperioden. Det er sjelden man ser Stavanger Oilers slå pucker til icing for å forsvare seg på hjemmebane, men VIF presset dem.

Så var det disse avgjørende utvisningene, da. Vålerengas Erik Follestad Johansen ble sendt i fryseboksen, og hjemmelagets farligste rekke gjorde det igjen; Josh Soares ble fint spilt fri på venstrekanten, skuddet var knallhardt og føyk opp i krysset. Assists; Jean-Michel Daoust og Nick Plastino. 2-0.
Det var spilt 23.15 minutter av kampen, og VIF var på tynn is.

Som ble syltynn rett etterpå da Martin Blakseth Huse først skjøt på keeper Søberg, for selv å slå inn returen. Kampen var halvspilt og Oliers ledet 3-0.
Men, hjemmelaget ledet også 3-0 i den forrige semifinalen før VIF våknet, og rett etter 3-0, reduserte ustoppelige Tobias Lindström, som fikk en styrepuck, og gjorde jobben. Pucken føyk inn bak Ruben Smith.

Spennende avslutning

Men, i motsetning til i forrige kamp, ble det ikke ny VIF-redusering, snarere ny scoring til hjemmelaget. 4-1, kom ett sekund før midtperioden var over. VIFs keeper Steffen Søberg har hatt bedre dager på jobben:

På et nokså ufarlig skudd, bestemmer Søberg seg for å sparke pucken, som går rett til den notoriske målscoreren Josh Soares, og han setter sin andre for kvelden.

Rett før scoringen hadde igjen VIF hatt overtallsspill uten å score. Det som kunne vært 2-3 til siste hvile, ble 1-4.

Som altså ble 2-4 og 3-4, men den nødvendige utlikningen kom ikke.

Spillemessig var VIF absolutt på høyden. Men, Oilers' keeper Ruben Smith var god i går, VIFs Søberg uheldig og noe udyktig. Hjemmelaget var svært effektive da sjansene kom, og hjemmelagets spillere hadde mer is i magen i avgjørende situasjoner.

Taper VIF også den fjerde semifinalen, som spillers førskommende lørdag i Jordal Amfi, er sesongen over og Stavanger Oilers klare for finalespill.
Omsetter Vålerenga flere av sjansene i flere scoringer, kan de vinne lørdag. Og da er det fullt mulig å ta Oilers' skalp også ved en eventuell neste korsvei i Stavanger. Men, da MÅ VIF altså score, og keeper Steffen Søberg igjen stå fram som matchvinner.

Fakta NM-sluttspillet ishockey, semifinaler (best av 7), torsdag:

3. kamp: Stavanger – Vålerenga 4-3 (1-0, 3-1, 0-2), sammenlagt 3-0

4133 tilskuere

1. periode: 1-0 (13.19) Kristian Forsberg (Henrik Solberg, Christian Dahl-Andersen).

2. periode: 2-0 (23.51) Josh Soares (Nick Plastino, Jean-Michel Daoust), 3-0 (29.11) Martin B. Huse (Daoust), 3-1 (31.40) Tobias Lindström (Andreas Stene, Morten Ask), 4-1 (39.58) Soares (Dan Kissel, Mathias Trettenes).

3. periode: 4-2 (57.35) Simon Gamache (François Fortier, Jonas Knutsen), 4-3 (58.37) Daniel Sørvik (Stene, Stefan Espeland).

Dommer: Per Gustav Solem, Astor og Lasse Westby, Bergen. Utvisninger: Stavanger Oilers 2 x 2 min., Vålerenga 4 x 2 min.

4. kamp: Sparta Sarp. – Storhamar 4-2 (1-0, 2-0, 1-2), sammenlagt 1-3

1533 tilskuere

1. periode: 1-0 (13.54) David Hallström (Magnus Lindahl, Tommy Johansen).

2. periode: 2-0 (26.09) Dion Knelsen (Henrik Malmström), 3-0 (38.03) Knelsen (Eirik Børresen, Malmström).

3. periode: 4-0 (44.42) Knelsen (Malmström), 4-1 (46.42) Simen Løvhaug Hansen (Jacob Berglund, Linus Johansson), 4-2 (52.47) Erik de la Rose (Berglund, Luke Moffatt).

Dommer: Tor Olav Johnsen, Manglerud Star og Robert Hallin, Jordal. Utvisninger: Sparta 6 x 2 min., 1 x 5 min., 1 x 20 min., Storhamar 6 x 2 min.