Innbytteren VM-debuterte med avgjørende selvmål

(Marokko - Iran 0-1). Fire og et halvt minutt på overtid stupte innbytter Aziz Bouhaddouz fram og nikket ballen i eget mål. Dermed vant Iran 1-0 over Marokko i fotball-VM.

Av Sjur Natvig

Bouhaddouz, som er klubbkamerat med Mats Møller Dæhli i St. Pauli, prøvde å klarere Ehsan Haji Safis frispark fra venstre. Han skulle nikke unna ved nærmeste stolpe, men det ble helt feil, og ballen føk utakbart inn i hjørnet.

Dermed kunne et asiatisk lag for første gang på nesten åtte år juble for seier i et VM-sluttspill for menn. Siden Japan slo Danmark 3-1 i sørafrikanske Rustenburg 24. juni 2010 var status for Asia 0 seirer, 4 uavgjorte og 12 tap.

For Marokko ble det bitter skuffelse igjen, 20 år etter det som for dem var ikke mirakelet, men tragedien i Marseille. Marokko spilte sin forrige VM-kamp den for nordmenn uforglemmelige kvelden i 1998 da Norge slo Brasil og gikk videre i VM på marokkanernes bekostning. Marokkanerne hadde jublet for 3-0 over Skottland, men gråt og raste da Norge vendte til seier. Som de gråt da de fredag falt for eget grep.

Hastverk

Norge tapte i åttedelsfinalen i 1998 og har siden ventet forgjeves på et nytt VM-sluttspill. For Marokko var ventetiden over fredag, og laget så ut til å ha hastverk med å ta igjen det tapte da Iran ble trykket tilbake fra start.

Iveren tok overhånd da Hakim Ziyech fikk skuddmulighet på et hjørnespark etter noen få minutter, men bommet fullstendig på ballen.

I det 19. minutt var det nesten ikke til å tro at ballen ikke endte i mål etter et vanvittig marokkansk bombardement inne i feltet. Etter tur prøvde Ziyach, Younes Belhanda, Medhi Benatia og Romain Saïss skuddfoten, men avslutningene ble reddet eller blokkert.

Kampen mellom to vanligvis gjerrige lag med europeiske trenerringrever på benken (portugisiske Carlos Queiroz for Iran, franske Hervé Renard for Marokko) ble overraskende temporik, åpen og underholdende. Etter hvert viste også iranerne at de har offensive kvaliteter.

Kjempesjanse

Lagets kontringsstyrke satte Marokko-forsvaret på prøver, og et par minutter før pause fikk Iran en gigantsjanse. Omid Ebrahimi vant ballen fra Belhanda og satte i gang en kontring der Sardar Azmoun spilte vegg med Karim Ansarifard og var gjennom. Keeper Monir El Kajoui holdt seg på beina, avverget med en beinparade og fikk også en hånd på returen.

Marokko hadde ballen dobbelt så mye som Iran i første omgang, men det var en kamp som levde for fullt.

Også i annen omgang var det mange dramatiske situasjoner, men litt for ofte handlet det om spillere som vred seg i smerte etter tøffe dueller, og som tidvis omringet dommeren i håp om at motspillere skulle straffes.

Marokko var hakket bedre, og ti minutter før full tid sendte Ziyech i vei et følsomt skudd som hadde vært et vinnermål verdig. Irans målvakt Ali Beiranvand måtte ut i full strekk for å få hånden på ballen og slå den til hjørnespark.

Iran måtte se sin måljeger Alireza Jahanbakhsh bæres ut med skade i sluttfasen. Det er dårlig nytt foran de gjenstående kampene mot Spania og Portugal, men fredag bød en marokkansk spiss på målet som avgjorde. (NTB)

VM-sluttspillet menn i Russland fredag, gruppe B:

Marokko – Iran 0-1 (0-0)

St. Petersburg stadion, 62.548 tilskuere

Mål: 0-1 Aziz Bouhaddouz (selvmål 90+5).

Dommer: Cüneyt Çakir, Tyrkia.

Gult kort: Masoud Shojaei (10), Alireza Jahanbakhsh (47), Karim Ansarifard (90+2), Iran, Karim El Ahmadi (34), Marokko.

Været: 25 grader, delvis skyet. Besittelse: 63-37. Avslutninger: 13-8. På mål: 3-2. Hjørnespark: 5-2. Gått i offside: 0-0. Frispark mot: 22-14. Fullførte pasninger: 372-129. Løp (km): 101-100. Kampens spiller: Amine Harit, Marokko.

Marokko (3-4-3): Mounir El Kajoui – Achraf Hakimi, Medhi Benatia, Romain Saïss – M'bark Boussoufa, Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Amine Harit (Manuel da Costa fra 82.) – Nordin Amrabat (Sofyan Amrabat fra 76.), Ayoub El Kaabi (Aziz Bouhaddouz fra 76.), Younes Belhanda.

Iran (4-1-4-1): Ali Beiranvand – Ramin Rezaeian, Roozbeh Cheshmi, Morteza Pouraliganji, Ehsan Haji Safi – Omid Ebrahimi (Majid Hosseini fra 81.) – Alireza Jahanbakhsh (Saman Ghoddos fra 85.), Masoud Shojaei (Mehdi Taremi fra 68.), Vahid Amiri, Karim Ansarifard – Sardar Azmoun.

Senere kampstart: Portugal – Spania 20.00 (i Sotsji).