Sport

Høgmo bommet, men gleder seg til å fortsette

(Ungarn - Norge 2-1, sammenlagt 3-1). Per-Mathias Høgmo innrømmer at han ikke traff med laguttaket i Budapest, men han har ingen planer om å mønstre av etter forliset i EM-kvalifiseringen.

Av Sjur Natvig

BUDAPEST: – Siden vi ikke klarte å score på alle sjansene hjemme, valgte jeg et offensivt lag i dag. Vi traff ikke, og vi måtte endre for å få mer press. Over to kamper var vi ikke gode nok, sa han etter 1-2-tapet søndag.

Han overrasket de fleste ved å starte med Martin Ødegaard og Mohamed Elyounoussi, men han måtte bytte formasjon tidlig, og begge overraskelsene ble byttet ut ved pause.

– Bakgrunnen for laguttaket var at jeg ønsket å styrke venstresiden ved å få inn mer løpskraft og formspillere (Haitam Aleesami og Elyounoussi). Hjemme stanget vi mot midtforsvaret, og vi ønsket å åpne det opp ved å spille oss gjennom. Det var bakgrunnen for strategien i dag, sa han.

Høgmo lot lagets egentlige spisser starte på benken og skjøv Markus Henriksen fram.

– Markus har vært veldig dyktig i rollen bak, og han har scoret mange mål. For tiden har han høyest målprosent i laget, og derfor valgte vi ham. Vi ønsket å få Martin (Ødegaard) til å kunne slå stikkere til ham og Moi. Det lyktes ikke, konstaterte Høgmo.

Svarte ikke

Med 24 plasser i EM hadde Norge en gyllen sjanse til å bryte 16 års sluttspilltørke, og Høgmo fikk kritiske spørsmål om sin framtid etter søndagens kamp. Han ville ikke svare på om han tror han har mistet folkets tillit.

– Vi har hatt en god utvikling i laget. Vi spilte gruppefinale mot Italia i en veldig sterk gruppe, men vi fikk ikke uttelling mot Ungarn. Vi er selvfølgelig veldig, veldig skuffet, sa han unnvikende.

– Vi er klar til å videreutvikle dette laget, svarte han da han ble minnet om spørsmålet han ikke besvarte første gang.

Han ble også spurt hvorfor han mener han er rett mann til å lede laget videre.

– Jeg skjønner at det kommer den typen spørsmål når vi ikke vinner, men nå har Norge mislyktes i åtte kvalifiseringer på rad. Det er i seg selv svært skuffende. Den siste av dem er mitt ansvar, men jeg håper dere og alle ser at vi er i ferd med å utvikle et nytt lag. Det er fortsatt urutinert både individuelt og i en del av spillets faser, sa han. - Jeg gleder meg til å fortsette med dette laget fram mot neste kvalifisering, sa han.

Frykter ikke sparken

– Vi har et brennende ønske om å forberede oss best mulig til kampen mot Tyskland når neste kvalifisering starter, la han til og svarte kontant «nei» på om han frykter å miste jobben.

– Jeg er tilfreds med det vi gjorde i gruppespillet, men svært skuffet over at vi ikke holdt høyere nivå i disse to omspillskampene, konkluderte Høgmo.

– Vi var 17 minutter fra å kvalifisere oss i Italia, men det er ikke godt nok at vi ikke scoret mer enn ett mål på de to kampene mot Ungarn. Vi har ikke nivået inne i effektivitet, og da vi ikke scoret på sjansene hjemme ble forutsetningene som de ble. Da gjorde vi vurderingene som ble gjort her. (NTB)

Mer fra Dagsavisen